Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българските национали по минифутбол показаха страст и умения, с които спечелиха бронзовите на европейското първенство в Словакия през 2022 г.
Българските национали по минифутбол показаха страст и умения, с които спечелиха бронзовите на европейското първенство в Словакия през 2022 г.

Синът на Бончо Генчев като легендарния си баща – с бронзов медал от голям футболен форум, па макар на малки врати

Те са футболни аматьори, но обичат играта повече от всеки професионалист. Те играят със сърце и душа за България. Това са момчетата от националния отбор по минифутбол. Само допреди шест години “такова животно” нямаше, а в момента се гордеем, че България е трета в Европа, била е в подножието на световния връх и продължава пътя си напред и нагоре, за да преоткрива и завладява света. Това е история за минифутбол и максимум тръпка...

Що е то минифутбол

и има ли почва у нас?

Доколко е като най-познатия футбол на малки вратички, практикуван от всички? И доколко може да се различава от познатата на малки и големи игра във формат 5+1, на която националите ни взеха бронзови медали на последното европейско?

“Минифутболът има доста модалности, започвайки от Футбол 3, който се играе на малко поле, без тъчове и аутове и се стигне до Футбол 9 (8+1). Най-разпространеният формат у нас е Футбол 6 (5+1). Но се практикува също и Футбол 5 (4+1), на който България стана световен вицешампион през 2018 година при първото си участие на световно първенство в Кейптаун, Южна Африка. Практикува се и Футбол 8 (7+1), където през последните две години сме домакини на европейско клубно първенство, наречено Urban Cup, и български отбори спечелиха и двете надпревари – КЦМ 2000 Груп през 2021-а и Тера Трак през 2022-а“, разказва председателят на Българската асоциация по минифутбол Борислав Александров.

Минифутболът в България започва своето развитие заедно с построяването на първите площадки и терени с изкуствена трева. Логично продължение е началото на турнирите по минифутбол в страната. Първоначално шампионите на клубно ниво представляват страната ни на национално. Но започват селекционни кампове за откриване на най-добрите състезатели в различните градове. И

от 2017 г. се изгражда

националният отбор на

България по минифутбол

“Естественото си начало минифутболът бележи с построяването на терени и площадки с изкуствена трева на територията на страната, което се случва в периода 2006-2008 година. Първите турнири, които БАМФ провежда, са в периода 2009-2010 г., когато освен по минифутбол се организират и турнири в зала по правилата на футзал. В следващите години ФИФА и футболните федерации поемат оперативния контрол върху футзала, а минифутболът продължава самостоятелно самородното си развитие. По този начин през 2010 година БАМФ се учредява като юридически субект, който обединява хората от различните градове, заели се с нелеката задача да организират този тип турнири и събития”, разказва Борислав Александров.

Борислав Александров - председател на Българската асоциация по минифутбол
Борислав Александров - председател на Българската асоциация по минифутбол

За да стигнем с развитието до момента, в който вече си имаме и национален отбор.

“Първото участие на България със сборна формация от футболисти – национален отбор, е през 2017 година на европейското първенство в Бърно, Чехия. Преди този форум отборът, спечелил републикански турнир, представляваше България като национален. От днешната перспектива смело можем да кажем, че проектът “Национален отбор на България по минифутбол” е успешен, защото в началото имаше доста критици и скептицизъм, но благодарение на усърдния ни труд и компаниите, които повярваха в нас, на първо място efbet като генерален спонсор, можем да се радваме на днешните успехи на България”, продължава председателят на БАМФ.

В националния отбор по минифутбол участват хора с най-различни професии – IT специалисти, полицаи, работещи в металургичната индустрия и така нататък, но всички те са обединени от истинската любов и тръпка към играта.

И в “малкия футбол”, разбира се, се раждат големи истории.

“Всеки един от националите е играл футбол на голям терен като дете или юноша, стигайки до определен етап, а някои от тях все още го правят в Трета лига на България. Мога да спомена Светлозар Табаков, Васил Гуджев, Веселин Филипов, който се занимава и с треньорска дейност в “Асеновец” (Асеновград), Илиан Генадиев. Интересна е историята на Любомир Генчев - син на легендата Бончо Генчев, който е част от златното поколение на българския футбол и Пеневата чета в САЩ през 1994 г. Също като баща си Бончо Любомир печели бронзовия медал, но в малкия футбол”, разказва Борислав Александров.

Настроениe и отборен дух в българския лагер по време на европейското по минифутбол
Настроениe и отборен дух в българския лагер по време на европейското по минифутбол

За да се стигне до миговете на радост, в минифутбола се сблъскват и с максимални трудности. Има и моменти на подкрепа в такива периоди, които са най-неочаквани, най-важни, най-запомнящи се.

“Трудните моменти са толкова много, че не искам да си спомням за тях и искам да наблегнем на положителните. Трябва да отличим партньорството с най-голямата българска букмейкърска компания – efbet. Доказани приятели на българския спорт, които повярваха в нашите идеи и ни подкрепят непрестанно в най-различни инициативи, не само за съществуването на националния отбор. Започнахме нашето партньорство в края на 2021 година и то моментално даде резултат (Смее се.). От компанията повярваха в нашата магия и ни подпомагат в много направления – екипировка за отборите, като

само за миналата година

сме облекли с нови екипи

над 120 отбора

по минифутбол, екипировка за нашите представители по градове, организатори, съдии, оператори... Колаборацията ни е много пространна и съм сигурен, че с годините ще става още по мащабна, каквато е и тенденцията в развитието на минифутбола”, разказва ръководителят на българската организация.

С много енергия и правилната подкрепа минифутболът в България продължава развитието си.

“Напоследък наблюдаваме тенденция, че все повече отбори опитват да тренират регулярно и да работят по методика за минифутбол. Лагерите и контролите на националите зависят, разбира се, и от доста разходи, но съвместно с efbet имаме доста амбициозен план за подготовка, свързан с участието ни на световното първенство в ОАЕ тази година”, каза Александров.

Интересът към минифутбола също нараства. Атрактивен е – загледат ли се фенове на футбола, често остават запленени. Колко интензивна е самата игра? Колко голямо е натоварването в тези 2 х 25 минути? Сравним ли е по натоварване с “големия” футбол?

“Натоварването,

динамиката и играта

с топката са по-големи

от Футбол 11,

което прави и минифутбола много атрактивен и приятен за гледане, с много положения, голове и обрати”, отговаря Борислав Александров.

“Тази година е изпълнена със събития и турнири. В момента сме в разгара на efbet Winter Masters, като сме планирали 8 турнира и финален с 16 отбора в края на месец февруари. В началото на март се рестартират градските лиги и шампионати във всички 30 града, членове на БАМФ. През месец юни традиционно Слънчев бряг ще бъде домакин на Шампионска лига и Лига България 2023. През есента е ред и на европейските клубни турнири, където България се представя на доста високо ниво. На международно ниво ни очакват традиционните EMF Champions League, EUROCUP и EURO Business Cup, където вече е тенденция силното представяне на нашите клубни отбори. Завършваме календарната година с черешката на тортата – участието на националния отбор на световното първенство в ОАЕ в края на октомври – началото на ноември. Нека си пожелаем да подобрим постижението от европейското първенство и да зарадваме отново цялата футболна общественост”, казва шефът на минифутбола в България. И продължава да работи за развитието така с характерната за практикуващите го страст – минифутбол, максимум тръпка. “Това е най-точният ни слоган, много е разпознаваем и играчите много го харесват”, каза Борислав Александров. А за финал добави с усмивка, че Несломимите сякаш е измислено за националите ни по минифутбол. “Това е изключително точно определение. Можем да кажем, че приемаме това прозвище. Да, ние сме Несломимите!”