Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ози Озбърн
Снимка ozzy.com
Ози Озбърн Снимка ozzy.com

Музикантът не успя да получи наградите си “Грами”, мести се да живее в Англия

След 29 години пауза Ози Озбърн отново бе отличен с “Грами”, при това той получи две награди – за най-добър рок албум и за най-добро метъл изпълнение. 74-годишният музикант обаче не успя да приеме лично статуетките, тъй като здравословните му проблеми се задълбочават.

В навечерието на престижното музикално събитие той бе сниман да се движи трудно и с придружител, докато отива във фитнес зала в Лос Анджелис, където през последните години живее. Още тогава тръгнаха спекулации, че бившият вокалист на групата “Блек Сабат” няма да може да продължи самостоятелното си турне. Само след дни Ози Озбърн потвърди това със съобщение до милионите си последователи в социалните мрежи.

“Това вероятно е едно от най-трудните неща, които някога съм трябвало да споделям с моите верни фенове. Както знаете, преди четири години имах голяма злополука, при която повредих гръбнака си. След три операции, лечение със стволови клетки, безкрайни физиотерапевтични сесии и новаторско лекарство, тялото ми все още е физически слабо, което ми пречи да продължа”, написа Озбърн. Той призна, че никога не си е представял, че

ще свърши по този начин музикалната си кариера,

и се надява екипът му да намери начин той да продължи да свири пред публика, но без да трябва да прави изтощителни пътувания. Желанието му е да се върне в родната Англия и да продаде дома си в Лос Анджелис, а също и да не стои твърде дълго извън сцената.

Ози Озбърн вярва, че и този път супериздръжливото му тяло ще се справи с многото предизвикателства. Освен сериозната гръбначна травма той страда от паркинсон, а миналата година изкара и тежък ковид. През 2018 г. получи инфекция вследствие на усложнение от грип и се наложи да бъде оперирана дясната му ръка. Още докато се възстановяваше от тези проблеми, падна в дома си. “Това беше най-големият кошмар в живота ми. Не бях уплашен, но разбрах, че се случи нещо лошо. Мислех, че съм парализиран, и помолих съпругата си Шарън да извика линейка”, разкри музикантът.

Предчувствието му се оказва вярно. От силния удар е разместил метални пръти, поставени в тялото му през 2003 г. Тогава Ози катастрофира със своето АТВ и така се потрошава, че дори

сърцето му спира за кратко

според признание на жена му. Възстановяването е дълго и мъчително. Прекарва два месеца в болница и са му направени три операции.

“Имам 15 винта в гръбнака. Аз съм като супергерой, сглобен с винтове, но истината е, че не съм се чувствал като супергерой от много време. Чувствах се ужасно”, допълва той. Налага се да стои почти неподвижен в продължение на три месеца и за него денонощно да се грижат медицински сестри. Болките са неописуеми и използва канабисово масло, за да може да спи. “Повярвайте ми, на няколко пъти видях марсианци, без да съм инжектирал нищо в ръката си, за да се случва това”, признава основателят на “Блек Сабат”. Той се смята за медицинско чудо след всичките преживени травми и системна злоупотреба с наркотици, алкохол и хапчета в продължение на десетилетия.

Ози Озбърн започва да има скандална слава, след като по време на концерт през 1982 г. отхапва главата на прилеп на сцената. След това повтаря шокиращата случка и с два гълъба, с което си спечелва прозвището Принца на мрака. Твърди, че не го е направил с рекламна цел, а просто защото е бил под въздействието на дрога и алкохол. Арестуван е многократно, включително за

опит за убийство на жена му Шарън

Опитва се да я удуши, след като изпива четири бутилки водка, комбинирайки я с коктейл от наркотици. По това време и трите им деца са под 7-годишна възраст, а Ози няма спомен за случилото се. Събужда се в тясна килия и когато пита какво е направил, пазещият полицай го информира, че е искал да удуши съпругата си в момент на алкохолно умопомрачение.

Шарън му става съпруга през 1982 г., а по-късно и негов мениджър. Заради изневерите, пиенето и наркотиците на музиканта няколко пъти са пред развод. Последно двамата се разделят през 2016 г., когато става ясно, че Ози върти любов с фризьорката Мишел Пю. Романсът им продължава около половин година и след като приключва, той отново се връща при Шарън. Днес я нарича Бог и обяснява, че никога не са били толкова близки, колкото са сега.

Шарън е дъщеря на мениджъра на “Блек Сабат” Дон Арден. Когато се запознават, Ози е женен за първата си съпруга Телма Райли, но вече е започнал да ѝ изневерява, да се напива безпаметно и да се дрогира. След 10-годишен брак двамата се разделят, като трите им деца остават при нея.

Познавайки добре света на шоубизнеса, Шарън смята, че може да се справи с разрушаващото поведение на Ози. Многократно го изпраща да се лекува от зависимости от алкохол, наркотици и секс. Веднъж дори решава да скрие всичките му дрехи, за да няма с какво да излезе да пие. Той обаче облича нейна рокля и отива на бар. Ози се дрогира и пие в продължение на четири десетилетия, като твърди, че е стигал

до 4 бутилки концентрат на ден

в комбинация с 42 успокояващи хапчета. През последните десет години е чист, но пък редицата здравословни проблеми стопират на няколко пъти музикалната му кариера. Даже след тежките операции на гръбначния стълб се депресира и не иска да стане от леглото.

Признава, че ако не е била Шарън да го насърчава всеки ден да полага усилия, едва ли щял да се справи, защото бил изпаднал в самосъжаление и често мислел за смъртта. “Тя ми казваше: Трябва да станеш от леглото, а аз отговарях: Какъв е смисълът, умирам”, разказва музикантът. Въпросът за смъртта винаги много го е занимавал заради прекомерната употреба на наркотици и алкохол. “Когато бях на 25 г., си мислех, че няма да доживея до 40 г. Когато ги достигнах, си казах, че вероятно си струва да продължа малко по-дълго”, спомня си той. Сега се надява да има шанс за още една възможност да се върне на сцената.