Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият премиер Алдо Моро е отвлечен в центъра на Рим, а гардовете му са убити. Снимка: Архив
Бившият премиер Алдо Моро е отвлечен в центъра на Рим, а гардовете му са убити. Снимка: Архив

Марио Морети от "Червените бригади" с шест доживотни присъди

Марио Морети, който през 1978 г. уби бившия премиер Алдо Моро и който има в досието си шест доживотни присъди, днес работи като доброволец в старчески дом в град Бреша. Той обаче няма пряк достъп до възрастните и болни пациенти на дома, тъй като е на дистанционна работа.

77-годишният бивш лидер на крайно лявата терористична организация „Червените бригади” никога не се е покаял нито за членството си в нея, нито за извършените убийства и атентати.

През 1993 г. декларира, че именно той е бил физическият извършител на разстрела на отвлечения и държан в плен Алдо Моро. Морети призна, че той самият е ръководил въоръжената акция на изпълнителния комитет на „Червените бригади”, при която на улица „Фани” в центъра на Рим бяха убити охранителите на бившия премиер, а той – отвлечен.

Морети е бил и човекът, разпитвал Моро през 55-те дни на пленничеството му в един апартамент. Въпреки че бившият лидер на „Червените бригади” беше арестуван през 1981 г. след три години укриване, от 1997 г. той се ползва от режим на полусвобода.

Благодарение на опрощаването на част от присъдите си и заради добро поведение Морети получи правото на различни придобивки. Сред тях са разрешенията да спи определен брой нощи извън затвора, да шофира колата на жената, с която живее, да се придвижва свободно в града и в провинция Бреша с обществен транспорт. Освен това може да пътува до Милано, където е асистент по поддръжката на компютрите в адвокатска кантора.

Морети, който има и дъщеря, два пъти седмично отива в административните офиси на старчески дом, където се грижи за бюрократични въпроси, но няма право на заплата.

Според в.”Месаджеро” самият той поискал да се ангажира за тази структура, която предлага алтернативи за работа и на други затворници. Много от служителите на дома за възрастни хора първоначално били против бившият терорист да им бъде съсед по бюро, но след месеци дискусии се съгласили. От януари 2023 г. Морети работи два следобеда в седмицата.

„Той е внимателен, прецизен и вежлив с колегите си”, казват те за него. В кооперацията, където живее, има дори табелка с името му до звънците. Преди години Морети разказа по време на среща със студенти по журналистика, че се е отдалечил от „Червените бригади”, тъй като те вече били изчерпали потенциала си, но никога не се е покаял за направеното от него. „Би било много удобно да направя това. Беше грешка и си поемам отговорността”.