Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг ще призове днес "да се даде на Украйна онова, от което има нужда, за да спечели" войната, водена срещу тази страна от Русия от около година насам, предаде Франс прес.

"Трябва да дадем на Украйна онова, от което тя се нуждае, за да спечели и да съществува все така като независима суверенна нация в Европа", се казва в негови изявления, подготвени за Мюнхенската конференция по сигурността и предоставени на АФП от обкръжението му, предаде БТА.

"Путин не планира мир, той планира повече война", смята да заяви Столтенберг в момент, когато НАТО се опасява от скорошна мащабна офанзива на руските сили в Украйна.

Генералният секретар на алианса също така ще прикани Запада "да не допуска с Китай и с други авторитарни режими същата грешка" като с Русия, която е създала връзки на енергийна зависимост с Европа.

"Не бива да ставаме прекомерно зависими от продукция и суровини, които внасяме", ще посочи Столтенберг, съгласно с текста на изказванията му, предоставени на разположение на АФП.