Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

земетресението в Турция
Снимка:Ройтерс
земетресението в Турция Снимка:Ройтерс

Турски деца, останали без дом в резултат на силните трусове, разтърсили Турция и Сирия миналата седмица, си играят на земетресение, опитвайки се да се справят с травмата от случилото се, разказва учителка пред агенция Ройтерс, предаде БТА.

Бусра Чивелек е учителка, на която са поверени грижите за 22 деца в импровизирана класна стая на ферибот на пристанището в Искендерун, служещ също като клиника и убежище за оцелелите. Тя разказва, че децата разиграват земетресението в игрите си, строят блокове и се питат дали са устойчиви да понесат трус, играят с пожарни коли, с които бързат да достигнат зоната на земетресението.

"През първите няколко дни, когато корабът се разклащаше, децата се притесняваха. Те си мислеха, че е земетресение", добавя учителката.

Хасибе Ебру, психиатър, който работи на ферибота, разказва, че хората плачат много и трудно заспиват.

"Казвам (на оцелелите от земетресението), че това, което преживяват, е нормално и тези симптоми постепенно ще намалеят в безопасна среда", каза тя. "Това наистина ги успокоява. Те се чувстват облекчени да научат, че не са полудели, а всъщност са здрави и че това е нещо, което всеки нормален човек би преживял".

Дългосрочните последици за психичното здраве могат да бъдат разбрани само с течение на времето, тъй като хората преработват травмата по различни начини, обяснява Ебру.

Степента на травмата, която оцелелите са преживели, е огромна. Някои от тях са били извадени от развалините след часове в студа и тъмнината, за да открият, че членовете на семейството им са загинали или са изчезнали, а оживените квартали, в които са живели, са се превърнали в купчини от разбит бетон.

Лекари споделят, че лекуват все повече пациенти, страдащи от посттравматично стресово разстройство и тревожност.