Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Деница Сачева Кадър: БНТ
Деница Сачева Кадър: БНТ

Отдавна повтаряме, че сме готови да говорим за съдебна реформа, може и още сега, или следващата седмица, да се започне сериозен разговор, а не да се чака формирането на парламент.

Това каза пред БНТ бившата социална министърка от ГЕРБ Деница Сачева.

Нямаме очаквания, че някой от вън ще реши проблемите в България. Темата за правосъдна реформа не може да бъде победата на един или друг политически интерес. Това не може да е съдебна реформа. Ние сме "за" съдебна реформа, но не да бъдем принуждавани да приемем законопроект писан на коляно около "Коледа", възмути се тя.

Много внимание отдадохме на опаковката и много малко на съдържанието. Още на първото заседание на правна комисия се разгледа промяната в КПКОНПИ и хората на ПП не бяха на заседанието, когато се гледаха промените в НК, хората на ДБ и ПП не бяха в зала. Защо не бяха там да ги защитят?, запита Сачева.

Имаме амбиция и самочувствие да сме първи на тези избори. Хората подреждат политическите партии с ясно съзнание, че не искат да дадат властта само на една партия, а искат коалиционно управление, анализира тя.

Ние непрекъснато сме предлагали решения как да се излезе от политическата криза - евроатлантическа коалиция, експертно правителство и др. Ние предложихме правителство, което не мина само с 4 гласа, посочи Сачева.

Ако пропилеем още една кампания да се обяснява кой какво не може и кой с кого не може, хората ще се уморят от избори, но и ще загубят доверие в това, че политиката може да решава проблеми, анализира бившият министър.

Искаме да видим конкретни доказателства по обвиненията. До този момент твърденията срещу г-н Горанов са от олигарх, който се укрива от българското правосъдие и също е санкциониран по "Магнитски", коментира Сачева.

Разговарях с г-н Горанов. Той ме увери, че винаги е защитавал държавния интерес. Именно той бе човекът, който пръв повдигна темата, че не са плащани данъци. Той проведе трудна и тежка битка, пое политическа отговорност и напусна поста на министър на финансите. Комисията по хазарта беше закрита така че е поета и административна, и политическа отговорност, настоя тя.