Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. д-р Ангел Кунчев СНИМКА: Архив
Доц. д-р Ангел Кунчев СНИМКА: Архив

Разликите между Турция и Сирия са значителни. Турция натрупа много богат опит с организирането на лагери за бежанци, които са много добре снабдени, разполагат със службите, които да го направят. При бедствие от този мащаб нищо не е лесно и не става бързо, но там се полагат максималните усилия. В медицината на бедствените ситуации има постулат, че когато има подобно природно бедствие, обикновено се придружава от разпространение на инфекциозни заболявания.

Това коментира пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той поясни какви са рисковете от разпространение на инфекции след мащабното земетресение преди седмица в Турция и Сирия.

"Риск има, което не значи, че задължително трябва да се случат нещата. До известна степен по-ниските температури помагат, но не решават проблема. Основното, което трябва да се прави, е много добра организация, много бързо организиране на палаткови лагери, на тоалетни, което гарантира и контрол върху разпространението на тези инфекции."

"В Сирия, "благодарение" на дългия период на война, че цели територии са практически неуправляеми, последната година случаите на холера минаха границата от 3 хиляди, имаше известен износ на холера и към други страни. Земетресението само влоши нещата и създаде още повече рискове. Освен холерата, дизентерията е една от често появяващите се болести. Много е голям наборът от заболявания, които биха могли да възникнат," посочи доц. Кунчев.

У нас пикът на грипната вълна е преминат, увери главният здравен инспектор в предаването "Преди всички".

"Започва нормализиране на ситуацията, като това важи не само за грип, то важи и за ковид, и за варицела, за скарлатина. Отиваме към една по-спокойна и нормална обстановка."

Няма липса на легла и невъзможност да се настаняват болни, заяви той.

От началото на годината досега сме регистрирали 3370 случая на ковид. По това време миналата година са били 230 400, направи сравнение Кунчев.