Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Христов
Росен Христов

Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй Александър Николов, който попадна в списъка „Магнитски”, опитва да прокара руско влияние и корупционни практики. Затова ръководството на атомната централа е било сменено. Това заяви по Nova енергийният министър Росен Христов.

„Структурираме нещата по абсолютно прозрачен начин. Енергетиката е сектор, където бюджетите са огромни. Става въпрос за стотици милиарди инвестиции и разходи за експлоатация и поддръжка. Не е неочаквано, че има такива апетити. Борим се активно срещу всякакви корупционни практики, включително партнираме с различни служби в страната и чужбина”, категоричен е Христов. По думите му България приветства всяка помощ и активна позиция в борбата с корупцията.

Със сигурност има опити за руско влияние в Министерството на енергетиката, особено що се касае до ядрените технологии, смята министър Христов.

„Нашето решение е твърдо диверсификация и намаляване на зависимостта. Както видяхте декември сключихме два договора за доставка на ново, свежо ядрено гориво”, каза още енергийният министър.

Има опит за руско влияние по отношение на ядрените технологии. Нашето решение е диверсификация и намаляване на зависимостите, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на Нова.

Страната ни все още е зависима за много неща от Русия по отношение на ядрената енергетика и поддържка. Санкции, които засягат възможността да експлоатиране нормално Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Козлодуй" са неприемливи и за нас, и за Европа, заяви Христов

Той каза, че България има запаси от свежо ядрено гориво до момента, в който трябва да започне доставка от новите ни партньори, но не е добре да бъде излагана на риск експлоатацията на централата. Едно спиране или нарушаване на доставките на ток ще има разрушителен ефект, каза енергийният министър.

По думите му с наличните запаси България може да издържи още години. В този период сме осигурили ново, свежо ядрено гориво, но, ако някой от тези доставчици закъснее и се получи прозорец без свежо гориво, ще има сериозен ефект върху страната. Например, ако спре работата на АЕЦ "Козлодуй", около 20-30 процента от електроенергията "изчезва", а това значи внос, покачване на цените и несигурност, обясни Христов.

Той заяви, че България сериозно стои зад санкциите и искаме те да бъдат структурирани по най-добрия начин, като са защитени българските интереси

По темата с новия списък по закона "Магнитски" Росен Христов заяви, че с всички партньори България работи за премахването на всякакви корупционни практики. Бюджетите в енергетиката са огромни и не е изненада, че има големи интереси, коментира Христов.

Имахме информация за подобни практики и затова сменихме ръководството на АЕЦ "Козлодуй", а тези, които се водят за най-големи борци, защитаваха старото ръководство, заяви енергийният министър. Той допълни, че имало сигнали, че Александър Николов, който бе посочен в списъка на САЩ, се опитва да прокара руско влияние.