Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Реакцията на екипите за търсене и спасяване след мощните земетресенията в Южна Турция не беше толкова бърза, колкото искаше правителството, каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Той съобщи, че броят на жертвите в страната се е покачил до 19 388, а ранените са 77 711, допълва Анадолската агенция.

„Въпреки че имаме най-големия екип за търсене и спасяване в свят в момента, истината е, че издирвателните действия не са толкова бързи, колкото искахме да бъдат", каза Ердоган.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в 10 окръга, сред които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа.

По-рано Ердоган призна, че първоначалната реакция веднага след трусовете е била бавна заради лошото време, разрушените пътища и огромната територия.

Някои жители в най-тежко засегнатите райони се оплакаха, че не е имало служители за спешно реагиране на място в критичните първи часове след земетресенията, обвинение, което опозицията поде, насочвайки го към правителството на Ердоган, отбелязва Ройтерс.

Над 141 000 души, включително от чужбина, работят в момента в засегнатите от земетресението райони, подчерта Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той каза, че търсенето и спасяването продължава и че над 94 държави са предложили помощ.

Ердоган коментира в окръг Адъяман, който също беше засегнат от земетресенията, че някои хора ограбват пазарите и магазините, като подчерта, че в окръга е обявено извънредно положение, което ще позволи на държавата да наложи необходимото наказания.

Евакуацията от района продължава. Заради големия брой повредени сгради властите са издигнали палаткови градчета, които приютят стотици хиляди хора, останали без дом при температури под нулата.

След посещение при хората, приютени в палатки, Ердоган каза, че ако те предпочитат да се преместят от разрушените градове, правителството ще плаща наемите им за една година.

„Ще възстановим тези (разрушени) сгради в рамките на една година и ще ги върнем на гражданите... Докато го правим, ще плащаме наема на граждани, които не желаят да останат на палатки," каза Ердоган, цитиран от БТА.

Около 24,4 милиона души в Сирия и Турция са били засегнати от земетресенията според турски официални лица и ООН на територия, обхващаща 450 км от Адана на запад до Диарбекир на изток. В Сирия има загинали на юг чак до Хама на 250 км от епицентъра.