Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Христов Кадър: БНТ
Росен Христов Кадър: БНТ

"Русия е поискала неустойки от България заради спрените плащания към Газпром", това обяви служебният енергиен министър Росен Христов в "Денят започва". По думите му размерът на иска на Москва е конфиденциален.

"Далеч съм от идеята да изземвам функциите на разследващите органи. Предишният министър на енергетиката има решение за спиране на плащанията към "Газпром", за което няма решение от Министерски съвет", каза той.

"Дали сме показания по случая, цялата информация, поискана от министерството, е предадена. Вярвам, че обвиненията са повдигнати на базата на тези показания", каза още служебният министър . 

Припомняме, че на 8 февруари бе повдигнато обвинение на трима души, свързани с "Булгаргаз". Предмет на разследването са газовите доставки и свързаните с тях обстоятелства. 

Подведени под отговорност са бившият министър на енергетиката от квотата на ИТН в правителството на Кирил Петков - Александър Николов, бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов и зам.-министърът на енергетиката в правителството на ПП Данаил Николов.

"Доста информация беше предадена, предполагам, че е отнело време да бъде обработена. Тезата, че обвиненията са повдигнати, защото е спрян договорът с "Газпром", е необоснована", заяви Христов.