Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валентин Димитров - Вальо Топлото
Валентин Димитров - Вальо Топлото

Единственото оцеляло до наши дни чудо на света — Хеопсовата пирамида, е било високо в началото цели 146 метра. В постройката са вградени 2,3 млн. каменни блока, всеки между 2 и 30 тона. Но най-удивителното е, че е построена от египтяните само за 20 години, без специална техника. За да може в следващите 4 хилядолетия да бъде най-високата сграда в света.

Ние пък българите не можахме цели 15 години да осъдим Вальо Топлото за присвояване. Днес Върховният касационен съд го е оправдал окончателно за кражба на 4,5 милиона лева като директор на “Топлофикация-София”. Казано с други думи — при ареста на Вальо Топлото се е родило едно дете, поникнали са му зъби, почнало е да ходи, да тича, свалило е памперса, тръгнало на ясла, на детска градина, после на училище, изучило се до 9-и клас и малко преди да стане абитуриент, българското правосъдие най-накрая решава проблема на Вальо Топлото — с пълен провал, като не го осъжда за най-сериозното престъпление, за което го разследва.

Вярно, че Вальо Топлото лежа в затвора за безстопанственост, както и по друго дело за пране на пари заради джакузи и синьо сирене в офиса и голи мадами на плажа. Но делото за присвояване бе най-голямата далавера в управлението му. По него сега оправдана е и Мая Стоилова, собственичка на фирмата “Шибър”. А според обвинението всъщност най-голямата далавера става, когато фирмата “Шибър” снабдява “Топлофикация” с резервни части на завишени цени и после разликата се дели между участниците в схемата. Помня, че докато пишех книгата си “Взлом” за банкови обири, открих, че самата Мая Стоилова бе обявила, че при обира на “Биохим” в София от нейния трезор обирджиите са прибрали 490 000 лева — “спестени пари”. Тогава Мая бе само на 21 г. Млада, но много успешна дама. Помня, че следователите по делото за обира на банката не бяха направили връзка с по-късните обвинения срещу Мая за източването на “Топлофикация”. С други думи не бяха свързали декларираните от нея пари от трезора с обвиненията. Така държавата не успя да накаже Мая и Вальо. Наказаха ги само банковите обирджии от “Люлин”, които ошушкаха трезорите. Но в държавата, в която правосъдието е по-бавно от монументалното строителство в Древен Египет, това не трябва да е никаква изненада.