Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Риши Сунак и Володимир Зеленски
Снимка:Ройтерс
Риши Сунак и Володимир Зеленски Снимка:Ройтерс

Британският премиер Риши Сунак каза днес, че "нищо не е изключено" по въпроса за предоставянето на изтребители на Украйна, и добави, че обучаването на украински пилоти е първата стъпка към това те да могат да използват такива военни самолети, предаде Ройтерс и БТА.

"Това е процес, който отнема известно време. Днес ние поставихме начало на този процес", заяви Сунак на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, след като обяви, че Великобритания ще обучава украински пилоти. "Нищо не е изключено и нашето лидерство по този въпрос е нещо, с което всички ние колективно трябва да се гордеем изключително", изтъкна британският премиер.

Сунак каза също, че Великобритания не изключва възможността да използва замразени руски активи за възстановяването на Украйна, предаде ДПА.

По думите му британските танкове "Чалънджър 2" (Challenger 2) ще пристигнат в Украйна през март, съобщи Франс прес.

Сунак отново заяви, че Великобритания възнамерява да достави в Украйна далекобойни оръжия, но не уточни за какви точно става въпрос. Той каза, че доставката на далекобойни системи се обсъжда от страните членки на НАТО, като такива дискусии се водят и за изтребители.

"Чух от господин премиера, че има желание да предостави изтребители, и той официално обяви, че те могат да започнат да обучават нашите пилоти", заяви на свой ред Зеленски.

Руското посолство в Лондон междувременно предупреди Великобритания да не изпраща изтребители на Украйна, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Подобен ход би имал сериозни военни и политически последствия за целия свят, предупреди дипломатическото представителство. В изявлението се казва още, че "кръвопролитията, следващият етап на ескалацията и произтичащите от това военни и политически последици за европейския континент и целия свят", които биха се случили, ако на Украйна бъдат изпратени високотехнологични изтребители, биха тежали на съвестта на Лондон. "Русия ще намери начин да отговори на всички неприятелски стъпки, предприети от британската страна", предупреди посолството.