Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Трайков.
Димитър Трайков.

Заради нова съдебна реформа в Италия има риск седемгодишната присъда за двойно убийство на пътя на Димитър Трайков да бъде намалена с 8 месеца, съобщиха италианските медии.

62-годишният предприемач беше вече осъден на първа инстанция на 7 г. затвор за смъртта на Сара Рицото от Конеляно и Джесика Фрагасо от Марено. Шофирайки пиян джип на 30 януари 2022 г., българинът удари на магистралата до Тревизо колата на двете братовчедки Сара, на 26 г., и Джесика, на 20 г., след което те починаха. В колата се намираха и децата на Рицото, които бяха ранени. Трайков не спрял на пътя, а се прибрал в жилището си в Порденоне, където по-късно бе открит от властите. Те му направиха тест за алкохол, но той се оправда, че пил едва след това заради преживения шок, поради което шофирането в пияно състояние не беше взето като утежняващо вината обстоятелство.

На 6 февруари в Триест започна процесът на втора инстанция пред Апелативния съд в присъствието на Трайков и на адвокатите му Джани Масанцана и Лорис Падалино. Родителите на Джесика, както и бащата и чичото на Сара също бяха в съдебната зала.

Сега обаче има риск присъдата на българина, която близките на жертвите смятат за несправедливо ниска, да бъде намалена още повече. Причината - точно в периода между процеса на първа и втора инстанция влезе в сила реформа в италианското правосъдие. Трайков все още е под домашен арест, след като беше осъден на 22 юни 2022 г.за двойното убийство и неоказване на помощ.

Според обвинението в момента липсва жалба срещу българина от страна на бащата на ранените в катастрофата деца. Според реформата в резултат на това наказанието му може да стане 6 години и 4 месеца затвор. На 26 април предстои прочитането на решението и ако дотогава бащата не представи документа, на Трайков ще му бъдат опростени 8 месеца. Според в. “Ил Гадзетино” бащата Девис да Рос, който не присъствал в Апелативния съд, се отказал да бъде ищец по делото, след като българинът дарил за децата му 70 хил. евро. Според адвоката на Девис да Рос той не можел да се откаже от парите, които били необходими на децата му, но същевременно не се отказва от представянето на жалба по наказателния процес.

В. “Кориере дел Венето” съобщи, че застрахователната компания на Трайков е предложила едва 30 хиляди евро обезщетение за смъртта на Сара Рицото. Това твърди пред медиите адвокатката на семейството, според която компанията комуникирала дори не по официален път, а по телефона. “Това е срамна сума, абсолютно неприемлива и която не взема предвид динамиката на катастрофата, довела до смъртта на Сара. Това е липса на респект  към случилото се и абсолютна липса на такт. Ще сигнализираме до Института за надзор над застрахователните компании”, каза адвокатката.