Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Стоянов обяви сделките при встъпването си в длъжност като военен министър.
Димитър Стоянов обяви сделките при встъпването си в длъжност като военен министър.

Ще се плащат 10 години разсрочено, успокоява Димитър Стоянов

Четири големи сделки за покупка на ново въоръжение, чиято обща стойност може да надхвърли 5 млрд. лв., започва служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Вече се преценяват отговорите на фирмите, поканени да ни продадат бойни машини за пехотата, като до 8 от тях ще бъдат изпратени искания за обвързващи оферти, стана ясно от думи на министъра в понеделник. Тук предложенията варират от 1 млрд. до над 2 млрд. лв., разясни той.

Отбранителното министерство изпраща и искания за предварителни оферти за доставката на 3D радари, където пък по разчети ще бъдат дадени поне 400 млн. лв. Ще купим три пъти по-малко радари, отколкото ни трябват, заради финансови ограничения, уточни Стоянов. За покупката им министърът получи разрешение от правителството

да не прави открит търг, а да покани само предварително подбрани фирми

Сред тях са “Локхийд Мартин”, които произвеждат и 16 изтребителя F-16 за България, израелската “Елта”, компании от Испания и Франция.

Започват процедурите по закупуването на зенитноракетни комплекси и на 155-милиметрови гаубици, подготвят се искания за информация, съобщи още Димитър Стоянов.

Проектът за гаубиците би трябвало да излезе около 500 млн. лв., докато за зенитноракетните комплекси военните се готвят да дадат около 2 млрд. лв. Тези цени са по предварителните очаквания на Министерството на отбраната, които бяха заложени в програма с 13 приоритетни проекта за модернизация на армията ни. Програмата обаче не бе приета от парламента, а на министъра бе възложено да изработи нова. Според Стоянов депутатите са го задължили

да ограничи купуването на ново оръжие до ЕС и НАТО,

което изключва производители от държави като Израел и Швейцария.

Всеки от тези проекти ще бъде плащан разсрочено за поне 10 г., обяви Стоянов на въпрос как се правят разчети, след като няма одобрен бюджет дори за тази година.

Месеци живот остават на МиГ-29 и после търсим кой да ни пази

Положението с поддръжката на изтребителите МиГ-29 е критично, липсват части. Това призна министърът на отбраната Димитър Стоянов.

България засега е намерила само един двигател за самолетите, който ще бъде купен от Полша. А вторият договорен тепърва трябва да бъде тестван допълнително.

Министерството на отбраната опитва да намери алтернативни варианти за ремонт и поддръжка на изтребителите МиГ-29, за да продължат да летят, обясни Стоянов.

Скоро обаче българските ВВС няма да могат да носят бойно дежурство и ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на въздушното ни пространство, каза министърът.

Според информация на “24 часа” ресурсът на МиГ-29 ще изтече през юни. Такъв график бе предвидил и Стоянов през миналата година в доклад до парламентарната комисия по отбраната. Военните обаче опитват да удължат експлоатацията им поне до края на тази година.

Очаква се до 15 февруари да бъдат получени отговори от Швеция, Израел и Франция дали ще ни предоставят заместващи изтребители, съобщи още Стоянов. Това ще е последната възможност българските ВВС да продължат да охраняват въздушното ни пространство.

Досега обаче нито една от трите страни не е пратила предложение. Освен това парламентът не му е дал разрешение за триъгълни сделки, преди да бъде разпуснат, оплака се военният министър.