Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев, Илияна Йотова и Христиан Пендиков Снимка: press@president.bg
Румен Радев, Илияна Йотова и Христиан Пендиков Снимка: [email protected]

Поздравявам Христиан Пендиков за смелостта да отстоява българското си име въпреки провокациите, заплахите и насилието. България няма да търпи насилие над българите в Република Северна Македония и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права. За поредната антибългарска кампания в РСМ, която ескалира през последните дни, бяха информирани и нашите международни партньори.

Отношението на РСМ към престъпленията от омраза срещу македонските българи е от ключово значение не само за двустранните отношения, но и за европейската перспектива на страната. Институциите в РСМ трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани. България ще следи за действията на институциите в РСМ за гарантиране на живота и здравето на гражданите на тази страна, които въпреки системните репресии, продължават да отстояват своята българска национална идентичност.

Вписването на българите в конституцията на РСМ е залог за нейната европейска перспектива, както и реалното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите и изпълнението на двустранния договор за добросъседство.