Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Демерджиев и Асен Меджидиев се поклониха пред гроба на Гоце Делчев Кадър: БНТ
Иван Демерджиев и Асен Меджидиев се поклониха пред гроба на Гоце Делчев Кадър: БНТ

"Подобно поведение е неприемливо." Това заяви вицепремиерът Иван Демерджиев от Скопие за българските граждани, които са възпрепятствани да влязат в Република Северна Македония.

Българската делегация отдаде почит пред паметта на Гоце Делчев в Скопие. Освен Демерджиев там е и здравният министър Асен Меджидиев, както и посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов.

Днес се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев - велик български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско.

На поклонението трябваше да присъстват много български граждани, които останаха блокирани с часове на границата на Република Северна Македония. Формалният повод беше проблем със системата за обработка на документи. Проблемът с пропускането на българите обаче е продължил и след ръчната обработка на документи.

След като се поклони пред саркофага с тленните останки на Гоце Делчев, българският вицепремиер Иван Демерджиев, който води делегацията ни, определи случилото се като неприемливо.

"Има данни, че някои български граждани са възпрепятствани да влязат на територията на Северна Македония. Нямам точна информация колко българи са възпрепятствани. Аз получих информация за токов удар, за да няма подобни проблеми в бъдеще, още в понеделник ще дарим генератори на трите пункта на РСМ. За съжаление, разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка. Подобно поведение е неприемливо. То не съответства на отношенията между нашите два народа. Още повече, че проблемът беше само в едната посока - на влизане в Северна Македония. Колите, които излизаха, минаваха безпрепятствено. Не е това пътят! Пътят напред е обединена Европа, което предполага взаимно доверие и уважение", заяви Демерджиев.

Служебният вицепремиер оцени ситуацията като провокация и напомни, че Северна Македония е отказала съвместно честване на годишнината на Гоце Делчев. Той определи като излишни драконовските мерки за сигурност в Скопие.

"Чак такива мерки за сигурност не са необходими, защото отношенията между двата народа не предполагат това. Сигурността значи всички, които искат да дойдат, спокойно да могат да почетат паметта на Гоце Делчев. Целта на тези провокации е да ни разделят, а ние нямаме повод да бъдем разделяни.

България е допускала македонски граждани в Благоевград да поднесат цветя на паметниците, които искат. Очакваме реципрочни действия и всеки българин да може да поднесе цвете на гроба на Гоце Делчев. Предложих на министър Спасовски да поднесем цветя заедно, но ми беше отказано. Мисля, че това е правилният път и апостол като Гоце Делчев заслужава подобно отношение. Надявам се това да се случи в бъдеще", заяви Демерджиев, цитиран от БНТ.

В отговор на въпрос на журналисти от Северна Македония Иван Демерджиев коментира, че Ангел Джамбазки от ВМРО и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов са на българска територия и не са правили опит да преминават границата като министър Демерджиев лично е разговарял с тях.

При изключителни мерки за сигурност в Република Северна Македония се чества годишнината на Гоце Делчев.

Заради напрежението между България и РСМ през последните месеци, властите в Скопие са създали организация делегациите на управляващите в Скопие, опозицията и дошлите от България да положат венци пред революционера без да се засичат.