Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов и бившият кмет на Пловдив Иван Тотев
Бойко Борисов и бившият кмет на Пловдив Иван Тотев

Ако Димитров ми е приятел, трябва да отиде да си депозира оставката, заяви бившият премиер

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместникът му по строителството Пламен Райчев незабавно да подадат оставка. Това настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който събра актива в града на тепетата да съобщи решението на Изпълнителната комисия. Членовете на партията посрещнаха вестта с аплодисменти.

"Този човек абдикира от дейностите си. Или е в болнични, или е в отпуск, когато има проблеми", посочи причините за исканата оставка на Зико Борисов. Причината е протестите на феновете по строителството на стадион "Христо Ботев", които негодуват от кмета.

Припомняме, че строежът на стадион "Христо Ботев" се забави много и крайната цена беше увеличена няколко пъти. В края на 2022 г. Община Пловдив обяви, че ще търси пари от държавата за неговото завършване. Фенове обаче заявиха, че стадионът се строи некачествено, искат се пари за неизвършени дейности или се надписват такива, а общината не дава информация какви суми са изхрачени и за какво. Те излязоха и на протест, след като снеха доверието си от кмета и неговия екип. Написаха писма и до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който неколкократно обеща завършването на новите стадиони на двата основни пловдивски клуба – "Ботев" и "Локомотив".

Отговорен за строежа е бил Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев. Последно преди няколко дни Здравков е поискал заем от общината, не достигали 22.5 млн. лв. за довършване на стадиона

"С парите, които осигурихме, си създаваме проблеми. Какво общо имаме с това. Преди месеци на стадион "Ботев" обявих, че Зико няма да е кмет повече. И той тогава пак не беше в Пловдив. Веднъж се месих за пробива до Водната палата, втори път за стадионите, трети път за панаира. Ами аз не съм кмет на Пловдив, за да решавам проблемите. Той не решава месеци наред проблемите на града", отсече Борисов.

"Почтеното в случая и ангажиментът към партията е да си подадат оставките. Ние не правим стадион на ГЕРБ. Стадионът ще го направим - със или без кмет или зам.-кмет. Знам, че е много тежко преди избори да имаме такива отношения, но е честно към хората. Каквото сме обещали, сме го направили. И заради подобни хора, които буквално абдикират от поста си - или с болнични, или в отпуска. И всеки път - едно и също: "Още пари. Още пари". Осигуряваме. Но става още по-лошо", каза Борисов. 

"Ако Димитров ми е приятел, трябва да отиде да си депозира оставката. Месеци наред имаше възможност да упражни контрол и той не го направи", заяви той.

"Няма да се меся повече, защото излизам лош, но заместник-кметът Райчев трябва да си замине незабавно", категоричен бе бившият премиер.

"В момента недоверието към него е голямо. По-добре е да се отдръпне", подчерта Борисов. 

Кметът не закъсня да му отговори: Не съм назначен, а съм избран от пловдивчани, за да ми се иска оставката на партийна сбирка, коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров след изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че Димитров и зам.-кметът Райчев трябва да подадат незабавно оставка.

Той призна, че му дошло като гръм от ясно небе. Пред "24 часа" Димитров коментира, че не може да си обясни откъде е атаката.

"Всичко ще си дойде на мястото", каза той.

Според него дебатът за Пловдив трябва да се води с гражданите на Пловдив и в Общинския съвет, а не на партийни сбирки.

Той твърди, че не се е забърквал в бакии.

"От самото начало на мандата започнахме с много важни и трудни проекти като Водния цикъл, обектите по Региони в растеж, пробива под Гарата и бъдещето на Бетонния мост, които бяха фатално забавени от предшественика ми и вкарани в риск. Управлявам отговорно с всички сили и умения - мои и на екипа ми", припомни Зико.

"Казусът със стадионите на "Ботев" и "Локомотив" не е мой или на Пламен Райчев. Всички искахме двата стадиона да се построят и всички бяхме наясно, че осигурените първоначално пари няма да стигнат. Някои хора обаче явно използват проблема с политически цели. Същото се случва и в дебата за Панаира. Аз имам план как да спася Панаира за Пловдив и то с дипломация, а не с войни", каза още Здравко Димитров.

По думите му "имаме много важна работа за вършене, виждате на колко фронта се строи в Пловдив".

Спред него е безотговорно градът да бъде оставен автопилот в този момент. Зико уточни, че му трябват няколко дни, за да реши как да отговори на искането за неговата оставка и тази на заместника му Пламен Райчев.

На партийната сбирка лидерът на ГЕРБ коментира и предстоящите избори. 

"Ако искате да се повтори ситуацията от предните две години, гласувайте пак за ПП и ДБ", каза той.

"Днес разбирам за забранителни списъци на хора и български журналисти за Македония. Това е недопустимо. Това е провал във външната ни политика, доведен от Кирил Петков и Асен Василев. Те залъгваха обществото как ще летим от София до Скопие, пък един път не кацнаха. Че ще правим магистрали от София до Скопие. Нищо. Нула", коментира Борисов.