Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЦИК определи окончателно мандатите, София ще има 4-има депутати повече

Две знакови дати ще бележат предизборната подготовка на депутатите за предсрочния вот на 2 април. Навръх националния празник 3 март, когато държавните мъже по традиция се качват на връх Шипка, ще стартира официално предизборната кампания, стана ясно от хронограмата, която ЦИК прие.

А Баба Марта ще донесе на партиите номерата им в бюлетината, защото на 1 март ще се тегли жребият за определянето им.

Ден по-рано ще се разберат и окончателните кандидати за депутати, защото

28 февруари е последният срок за регистрация на листите от РИК.

До 15 февруари пък партиите и коалициите, които искат да участват в изборите, трябва да се регистрират в ЦИК. Така “Промяната” и “Демократична България” имат по-малко от две седмици да скрепят писмено коалицията си за вота, която вече обявиха.

Районните комисии трябва да са сформирани до 5 февруари. В случай че не е постигнато съгласие между партиите за местата в тях, решението ще взема ЦИК. Подобна беше ситуацията на изборите през октомври, когато се наложи централната комисия да ги назначава служебно в 80% от избирателните райони. Тогава сблъсъкът бе между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ. ДПС пък най-много държаха на секретарските постове, а БСП искаха да имат зам.-председатели.

250 лева ще получат председателите на секционните комисии за изборния ден. Сумата е двойно увеличена спрямо предходните избори, когато вземаха по 115 лв. Увеличението бе гласувано с последните промени в Изборния кодекс. Депутатите записаха, че възнагражденията на членовете на СИК ще са не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата.

По 225 лева ще получават вече зам.-председателите на секциите, а редовите членове - по 195 лв. вместо досегашните 80. Те обаче могат да получат и допълнителни пари, ако участват в подготвянето на изборното помещение на 1 април (събота) и ако ходят да предават после протоколите в РИК.

След 2 април София вече ще “държи” 1/5 от народните представители

ЦИК гласува окончателното разпределение на мандатите по райони на според данните от последното преброяване на населението през 2021 г. Столицата ще изпрати в новия парламент четирима депутати повече, като най-голямо е увеличението в 23-и МИР, където от 16 мандатите стават 19. Отделно, още осем души се избират от София-област.


Пловдив и Варна също ще имат по един представител повече. За сметка на това се намаляват с по 1 тези в Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе.

Това обаче не променя тежестта на гласовете. “Един глас в Благоевград, един в Силистра и един в София произвеждат еднакъв брой мандати”, уверява проф. Михаил Константинов.

Най-драстично е намаляло населението във Видин и Смолян, показа последното преброяване. Видин е изгубил 25,4% от жителите си, а Смолян - 20,9%. Те обаче ще продължат да излъчват по 4-има народни представители, защото по закон един район не може да пада под този минимум. Иначе мандатите им трябваше да намалеят на по 3.

По четирима депутати имат още Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Търговище и Ямбол, а след преразпределението - и Ловеч и Монтана.