Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ганев КАДЪР: NOVA
Димитър Ганев КАДЪР: NOVA

Предизборната коалиция на ПП и ДБ не решава политическото уравнение. Те можеха да са първа политическа сила и да вземат първия мандат. Дори да вземат първото място, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" в това НС имаха мнозинство. Ще го запазят и в следващото, така че някоя от тях трябва да участва в управлението на страната. ДБ и ПП дава сигнали, че няма да прави коалиция с ГЕРБ и ДПС и затова не виждам обединението какво ще промени. С него съставянето на правителство е дори по-малко възможно. Това каза социологът Димитър Ганев пред NOVA.

"И двата референдума са инструменти на определени партии да намерят свой сюжет. Това не означава, че ще има промяна в Конституцията. По-скоро се търси резултат за самата партия", посочи той.

По думите му с новото обединение се минира възможността ДБ да говори с другите партии. "Ако наистина има силен обществен натиск за съставяне на кабинет, какъвто не се вижда, това може да е спояващ фактор за коалиция. В приключилото НС основният възпиращ фактор за коалиция беше високата политическа цена, която трябваше да платят партиите. Тя беше толкова висока и заради непопулярността на която и да е от партиите и приближаващия местен вот. Общественият натиск може да промени нещата така, че високата политическа цена да бъде платена, ако не влезеш в коалиция. Тогава трябва да имаме много висок обществен натиск", коментира Ганев.