Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едвин Сугарев започва подкаст за войната на Русия в Украйна.
Едвин Сугарев започва подкаст за войната на Русия в Украйна.

Едвин Сугарев започва подкаст за войната на Русия в Украйна - "24 февруари". Предвидени са 12 епизода и разговори със значими български интелектуалци, всеки последен вторник от месеца, съобщава българският поет, общественик и политик.

В първия епизод - "Дрескодът на злото", гост е писателката Теодора Димова.

"Събеседници в подкаста са български писатели от различни поколения, които ще имат възможност да споделят своите позиции и морални оценки за случващото се, пише БТА. В поредицата заедно търсим визии за причините за войната. За свързаните с нея геополитически процеси. За вината за нейното започване и отговорността на тези, които остават морално безразлични. За извършените военни престъпления и факторите, които позволяват тяхното извършване, както и за различния свят, който ще обитаваме след нейния край", разказва Едвин Сугарев.

По думите му в центъра на вниманието ще бъдат събитията, свързани с агресията на Русия в Украйна и реакциите, които тези събития предизвикват в българското общество. Всеки епизод развива гледни точки за моралните, психологически и исторически аспекти на този най-драматичен конфликт в Европа и света през започналото ново хилядолетие.

Дискусиите ще бъдат публикувани и като електронно издание, съпроводено от аналитичен послеслов в обем от около 20 страници от модератора на разговорите Едвин Сугарев. В него ще бъдат извлечени и съпоставени позициите на днешните български писатели по отношение на руската агресия в Украйна, както и българската реакция спрямо свързаните с нея нравствени дилеми и социални последствия, с всички свързани с нея противоречия, разделящи българското общество - така, както я разбират, мислят и оценяват хората от писателското съсловие, допълва Сугарев. По думите му ще бъде направен опит да се извлече и тяхната визия за свързания с тази война геополитически избор на България, предопределящ във висша степен и нашето общо бъдеще.