Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Лорер Кадър: БНТ
Даниел Лорер Кадър: БНТ

„Най-големият проблем за влизане в Еврозоната изобщо не е инфлацията. Най-големият проблем за Еврозоната пред България е списъкът с изисквания и много от тях са технически”, това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер в предаването "Денят на живо" по Нова нюз.

Като голямо разочаровани тази седмица той определи провалената промяна на Застрахователния кодекс.

„Там има ясни указания какво да правим, за да нямаме проблем със Зелените карти”, обясни депутатът от ПП. Според него била спекулация евентуалното поскъпване на застраховките.

За приетото увеличение на Минималната работна заплата, прието по-рано през деня в парламента, той каза, че тя ще вдигне нивата на заплатите в цялата страна.

„Този таван постепенно ще започне да надига ниските заплати у нас”, смята Лорер.

Той оценява положително дейността на 48-ото Народно събрание.

„Бих озаглавил 48-ия парламент „неочаквано положително”, защото ни показва, че когато иска – може. В този парламент много често се вдигаше градуса на парламент извън всяка нормалност. Може би и хората не си дават сметка колко много неща успяхме да свършим”.

„В областта здравеопазване успяхме да се съгласим всички политически сили, че ще има повече пари – и за областните болници, и за аптеките по места, разбира се – когато проима бюджет за държавата”, каза Лорер.

Според него в Плана за възстановяване и устойчивост трябва да останат проектите за възобновяема енергия.

„И проектът за батерии, и проектът за възобновяеми енергийни източници трябва да останат (в Плана) – било соларни, било геотермални източници трябва да останат, за да премине нашата енергетика на ново равнище. Има още един план, който е забравен – с 2 млрд. лева по плана „Справедлив преход” да се погрижим за хората в Стара Загора, Кюстендил, Перник – хората, които са били в бизнеса с въглищни мини, тецове”, каза депутатът от „Продължаваме промяната” и бивш министър на иновациите и растежа.

По повод предложението на ИТН да се проведе референдум за промяна на държавното устройство той обясни – „Това са пълни глупости. Не разбирам защо който и да е зад движенията за промяна на устройството на страната е избрал един толкова фалирал политически говорител”.

„Между съседи най-важното е всеки да се чувства добре, за да се чувства цялата кооперация добре”, заяви депутатът от ПП по повод отправените призиви към неговата парламентарна група да се извинят за вдигането на ветото към РСМ за начало на преговорите за еврочленство. Лорер изказа съчувствие към близките на пребития секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков.