Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САГА: 2 години Валентин Петров води битка с МВР за апартамента, който е купил евтино от държавата.
САГА: 2 години Валентин Петров води битка с МВР за апартамента, който е купил евтино от държавата.

Война за 180 квадрата апартамент водят МВР и бившият главен секретар на ведомството Валентин Петров, научи "168 часа" от източници във вътрешното министерство.
Петров купува огромното жилище в дипломатическите блокове на ул. "Жолио Кюри" през 2006 година на цена три пъти под пазарната.
След като ГЕРБ идват на власт, е разпоредена проверка за сделките с имоти, които са сключвани с техни служители.

Най-фрапиращ се оказва случаят с апартамента на Петров

През 2010 година юристите на МВР завеждат дело срещу бившия си началник. Искат да върне апетитния имот, който е придобил за жълти стотинки, но делото повече от две години се точи по различни причини.
Сделката на Валентин Петров за апартамента е сключена на 27 ноември 2006 година. Тогава той е шеф на Националната полиция, а година по-късно става главен секретар на МВР. Той живее там от 2004 година, когато идва да работи в София. Апартаментът е основно ремонтиран с пари на държавата. Цената за Петров е определена на 135 хиляди лева. Изчислена по пазарни цени, сумата е 3 пъти по-голяма. Година след като купува огромното жилище, Петров напуска системата на МВР.
Още през август 2009 година инспекторатът на МВР започва да проверява сделките с апартаменти, които са продавани на бившите служители. Жилището на Валентин Петров веднага проболо очите на проверяващите. Освен това когато го е купувал, той пропуснал да декларира, че има и други имоти в страната. Затова е даден на прокурор, защото би трябвало за това да носи наказателна отговорност. Държавното обвинение не открива престъпление в случая и след отказа за образуване на досъдебно производство МВР завежда гражданско дело срещу генерала от запаса.
От вътрешното министерство настояват договорът за апартамента на Петров да се развали и той да го върне. Освен него като ответник е призована и съпругата му Гергана, както и областната управа.

Ходенето по мъките

започва още през февруари 2010 година, когато Валентин Петров и съпругата му са дадени на съд. На първото заседание МВР е задължено да предостави удостоверение за данъчна оценка на имота. На следващото са принудени да внесат и държавна такса от 1% от данъчната оценка, която е над 200 хиляди лева. Валентин Петров е поискал от съда да изиска от МВР декларацията му за имотно, гражданско и семейно състояние.
През 2011 година делото е отлагано няколко пъти по молби на Петров и съпругата му, както и за събиране на доказателства. Изискани са документи от областната управа, МРРБ и Софийския нотариат.
През март тази година делото е пренасочено за разглеждане от друг състав. Следващото заседание по него ще е чак през юни, но изгледите да завърши скоро са нищожни.
В същото време Валентин Петров продължава да обитава луксозния апартамент в дипломатическите блокове на баровския квартал "Изток", където жилища имат и други бивши служители на МВР и службите за сигурност.