Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крум Зарков
Крум Зарков

"Бях обвинен, че съм упражнил натиск. Вярно е. Натисках като депутат, натисках като протестиращ, натискам като миннистър. И ще продължа, докато страната се превърне в правова държава. 

Това заяви правосъдният министър Крум Зарков по повод думите на Радомир Чолаков, че е упражнявал натиск за промените в Закона за съдебната власт и НПК, които уреждаха разследване на главния прокурор и контрол над дейността на държавнот ообвинение. Те са част от условията за парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Законопроектите бяха провалени, след като правната комисия ги отложи за следващия парламент. По-рано днес председателят й Радомир Чолаков каза, че Крум Зарков е упражнявал натиск за промените. 

 "Разбрахме, че без натиск няма да стане. В крайна сметка законът ще бъде приет. Той е важен за гражданите. Следващото народно събрание ще бъде принудено да го гледа и да го приеме. Не се подлъгвайте по различни купешки фрази. Законът не е импровизация и ще стане част от позитивното право. Колкото по-бързо бъде приет, толкова по-добере. Ще отпуши пътищата пред страната. Не време, воля не ни стигна", заяви Крум Зарков. Според него избирателите ще принудят следващото Народно събрание да приеме тези промени, а който и да бъде министър, ще трябва да ги внесе. 

"Народното събрание ще бъде различно. Силите, които искат реформа, ще надделеят. Жалко, че ще загубим още няколко месеца", каза още правосъдният министър. Промените в законодателството са обсъждани и в САЩ по време на среща на върха за демокрацията. 

Крум Зарков каза още, че не е водил разговори с президента Румен Радев за оставането му на поста в следващия служебен кабинет.