Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Професор Николай Витанов 
СНИМКА: Фейсбук
Професор Николай Витанов СНИМКА: Фейсбук

Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на пандемия от коронавирус у нас за 27 януари.

Следва един текст, които ще си седи така и днес, за да се помни, че картите са били свалени на масата и въпреки това играта е била спечелена, докато зловещият професор се е занимавал с нея, пише проф. Николай Витанов във фейсбук.

Ето какво още казва в публикацията си:

От гледна точка на математическата теория на игрите нещата стоят така.

Стратегията и тактиката на текущата игра са сложени на масата пред всички вас. Така не се прави, но понеже е за последен път, ви го демонстрирам, за да знаете какво да искате от тези, които ще прогнозират следващите пандемии. Цел на играта – разминаване на грипната и Ковид вълната чрез изтласкване на Ковид вълната към пролетта със задна мисъл да не може да се вдигне достатъчно високо, за да създаде големи проблеми. И с втора задна мисъл, че вследствие на разминаването здравната система ще трябва да се справи само с грипна вълна, а не с две вълни наведнъж. Стратегия – вкарване на системата в режим на полегата вълна. Тактика – изтласкване на Ковид вълната към пролетта където условията за разпространение стават неблагоприятни и недопускане на висока ковид вълна по този начин.

Играта се печели. До края на февруари има малко повече от 4 седмици, за да се вдигне висока Ковид вълна са необходими 6 седмици.

И така, зловещият професор си свърши работата. Време е зловещият професор да си тръгне.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 193. Прогнозата е: Сценарият Празни болници ще е стабилен 200 дни. Няма да има проблеми през януари с болничната запълненост от К-19.

14-дневната заболеваемост днес е 19.35 на 100 000. Очакването е, че няма да има проблем за здравната система. Заболеваемостта спадна под 20 на 100 000. Не се учудваме нали. Стратегията и тактиката работят, изтласкването на вълната действа. Ама как става, ама не може да се направи! Не може ли? Ето, картите са на масата. Гледайте как върви играта.

Защото аз ставам от масата и оставям картите в ръцете на другите играчи.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 300 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Прогнозата е – очаква се да няма дифузно разпространение 300 дни. Да видим. 300 дни са 10 месеца. Да знаете де, какво да искате от тези, които ще прогнозират следващите пандемии.

Прогнозата се сбъдна.

Достатъчно. От 1 февруари няма да подпомагам повече с анализи и прогнози министерството на здравеопазването. Картите са на масата пред всички вас. Грипната вълна и ковида ще се разминат както ви е предсказано. 300 дни няма дифузно разпространение както ви е предсказано. Миналата година по това време случаите бяха над 12 000 на ден. Сега са под 50. Намаление – 240 пъти. 240 ПЪТИ. Над 1000 дни се борих с тази пандемия. Не спах по нощите, създадох методология за анализи и прогнози, която работеше пред очите ви.

От 1 февруари съм само наблюдател. Чакам рекордите ми по продължителност на точни прогнози и по точност на прогнозиране на поведението на големи обществени системи в екстремални условия да бъдат подобрени. Ще приемам бележки само от този, който ги подобри. Чакам го този човек, който ще направи точни прогнози за поведението на големи обществени системи 1000 дни подред всеки ден, като сценариите , който прогнозира бъдат стабилни повече от 300 дни в екстремални условия. Хайде, вадете го тоя Шерлок Холмс, защото този, когото наричате Мориарти, може всичко това.

Буров е казал, че българският народ ще стане велик, когато се научи да цени постиженията на други българи. Знам защо го е казал. Аз постигнах истинската слава за един учен – да те знае целия народ, защото си му помогнал да мине през трудни времена чрез научната си дейност. Аз бях повикан, защото научната ми дейност можеше да е от полза за народа. И така беше. Никой не ме е поставял на ръководен пост, че другите да работят за мен. Напротив, през цялото време аз бях само един консултант. Но си върших добре работата и народът видя, че се опитвам да го пазя от един вирус, който може и да е изкуствено пипан. Това е истинската слава – да те спират хората по улицата и да ти благодарят заради научната ти дейност. И понеже помня, какво е казал Буров, знам, че ще бъда мразен до смърт особено в научните среди. Егото на посредствения учен е чудовищно и той неистово мрази онзи, който е постигнал това, което посредствения учен никога няма да постигне - истинската слава на основата на научни постижения. Ще бъда мразен до смърт, защото друг такъв в естествените науки няма да се появи скоро. Да не говорим колко ще бъда мразен в математическите среди. Наредих им богати репутационни трапези, всички ги уважават. Обаче просто гледайте, как ще се отнасят с мен. Помнете Буров и винаги се питайте – заслужават ли ги те тези трапези.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.70. Под 1.00 е. Заразата се свива, но както ви бе прогнозирано, Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо. Тъй, че развитието е според очакванията.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма. Няма-а-а- го.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.04

София-град - 0.04

Пловдив - 0.04

Бургас - 0.05

Варна - 0.04

По южните граници

Благоевград - 0.03

Кърджали – 0.04

Смолян - 0.04

Хасково - 0.04

Ямбол – 0.05

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Както се очакваше – няма проблеми. Сценарият Празни болници си остана стабилен и през януари. Стойностите на индекса са много ниски и ниските стойности са това, което се и очаква в режим на полегата вълна. Стратегията и тактиката, както виждате, работят.

За страната, индексът е 25 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. Скука. В Благоевград индекса е дори 33 пъти под критичната стойност.

Има ли мегдан за притеснение засега? Не – индексите все още имат ниски стойности. Кога да почнем да се притесняваме – ами като стигнат 0.5. Ние обаче си знаем какво да правим – изтласкваме възможността за висока заболяемост към пролетта със задната мисъл да я посечем там.

Планът за блокиране на разпространението на К-19 чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 300 дни. Прогнозата се реализира – дифузно разпространение няма. Както виждате, обстановката в страната е под пълен контрол. Ковидът е в клещите на математическата социална динамика. Изкарахте си спокойно празниците. Сега ще си изкарате и месец януари без особени проблеми. Въртим синджирчето и чакаме февруари. Работи ли стратегията – работи. Работи ли тактиката – работи. Значи всичко е наред. Вие си въртите синджирчето, а зловещият професор печели играта. Въпреки, че картите му са на масата.

Гледайте добре тези числа, за да знаете какво да искате от следващите, които ще ви прогнозират пандемиите. Да ви кажа една тайна – те не знаят как се смята този индекс. И няма да разберат докато не го публикувам. Чакам да се появи Шерлок Холм, който да има собствена методология за анализ и прогноза на пандемии, различна от тази на зловещия професор Мориарти. Лесно е да се пъчиш с чужда методология. Да те видя как ще създадеш своя. Защото имаше един човек, който създаде собствена методология и тя работеше отлично. И накрая, този свали картите на масата, стана от нея и остави другите да играят. Това искам да видя от Шерлок Холмса. Хайде , вадете го. Народът и той чака да го види. А други пандемии ще има. Писах ви - върховното майсторство е да свалиш картите на масата, да станеш, да оставиш другите играчи да си играят и пак да спечелиш играта. Нали така. Ето ставам от масата. И заедно с вас ще наблюдавам какво правят другите играчи.

За сведение - индексите в още няколко области

Ловеч - 0.03

Монтана - 0.01

Пазарджик - 0.03

Перник - 0.05

Плевен - 0.03

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под пълен контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А януари си свършва-а-а-а. Виждате, индексът трябва да се вдигне 25-30 пъти, за да стигне критичната стойност. В Монтана даже 100 пъти трябва да се вдигне. Ситуацията е спокойна. Посред зима. Ето – на изпроводяк ви оставям ситуация, при която има области където индекса на дифузното разпространение е 100 пъти под критичната стойност. Оставям ви стабилност, предсказуемост, спокойствие – знаете, това е девизът на математическата социална динамика.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 38

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 8 % от критичната стойност- заетостта е ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 276

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 6 % от критичната стойност. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през януари. Очаква се да минем през есенно – зимната вълна без големи проблеми до края на януари. Реализира ли се. Реализира се. Беше ли ви направена преди почти 200 дни. Беше. Това ще казвате на великия Шерлок Холмс, дето ще го извадите – сценариите на Мориарти бяха стабилни стотици дни наред. Къде са твоите стабилни сценарии стотици дни наред?

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността и през януари ще е ниска. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Пиша си го аз това, ама кой ли го слуша. Пазете се, къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 300 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през януари, болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на риска. Няма промени. Силно преобладаващо зелено посред зима. Навънка има и сняг, погледнете прозореца. А картата е като посред лято. Това ви оставям, това искам да видя от великия бъдещ Шерлок Холмс – посред зима – пандемична ситуация като посред лято.

Стабилност, предсказуемост, спокойствие. Математическа социална динамика в действие. Това е положението. Няма мятане насам – натам, няма прекомерни мерки – ден след ден минаваме спокойно през пандемията. Внимавайте с грипа и си карайте спокойно работата. Ковидът и днес е на къса каишка.

Справките за вас ще продължат до 19 март, когато ще навърша 3 години борба с К-19. Не забравяйте – оттук нататък аз съм само един страничен наблюдател като вас. Оставих картите на масата и станах. Най-силните карти оставя Мориарти – нали така? При него са 18 от 4 аса. Мориарти, какво да правиш. А защо са 18? Защото Мориарти знаеше как от двойка спатия да направи асо пика.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.