Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Следовател Чавдар Ангелов (вдясно) с колега от САЩ, които също работи по случая.
Следовател Чавдар Ангелов (вдясно) с колега от САЩ, които също работи по случая.

 

  • На 18 април съдията трябва да обяви размера на наказанието

До 50 години може да лежи в американски затвор 49-годишен българин, осъден за участие в престъпна група за рекламиране и разпространение на детско порно.

12-членно федерално жури в Тампа, Флорида, обяви на 23 януари, че нашият сънародник е виновен. На 18 април съдия трябва да съобщи размера на присъдата, която може да е между 15 и 50 години затвор.

Любопитен детайл е, че пред американския съд на 19 януари се е явил следователят от Националната следствена служба Чавдар Ангелов. Пред федералното жури той е описал какво е направило нашето следствие по това разследване.

Причината е, че в международната операция, която започва през 2021 г., освен Министерството на правосъдието на САЩ и Департамента по вътрешна сигурност участват още Националната следствена служба и Върховната касационна прокуратура. От българска страна участва лично и шефът на отдел “Киберпрестъпления” в националното следствие Светослав Василев.

Нашите разследващи претърсват няколко адреса в София,

изземват и много електронни доказателства, които са анализирани в САЩ.

През ноември 2021 г. в София е задържан българинът Пламен Велинов, който по-късно е екстрадиран в САЩ. Именно това е осъденият наш сънародник в Тампа.

Според обвинението 49-годишният мъж е помогнал за управлението и администрирането на “Нюстар Ентърпрайс” - интернет базиран бизнес, който печелел от сексуалната експлоатация на уязвими деца под прикритието на “детски модели” чрез няколко уебсайта, наречени “Нюстар”.

Този “бизнес” започнал около 2006-а и продължил до 2019 г.

Велинов избирал деца, които да бъдат представени на уебсайтовете

на “Нюстар”. Редактирал им изображенията и видеоклиповете, общувал с клиенти, определял цени за видеата, активирал нови уебсайтове и създавал рекламни банери. По време на разговор със съучастник описал едно от децата като “ядрено секси”.

Финансовите документи показали, че базираните в САЩ съучастници на Велинов прехвърлили над 400 000 долара по българската банкова сметка на българина.

Според събраните доказателства “Нюстар Ентърпрайс”, която била основана около 2005 г., изградила, поддържала и управлявала уебсайтовете на “Нюстар” на сървъри не само в САЩ, но и в други държави.

За да попълнят сайтовете със съдържание, членовете на “Нюстар Ентърпрайс” примамвали момчета и момичета под 18-годишна възраст. Много от децата не били дори и в предпубертета, за да ги използват като “детски модели”.

Били произведени над 4,6 млн. сексуални изображения и

видеоклипове. Имало дори изображения и клипове на 6-годишни деца в сексуални и провокативни пози, носещи прашки, прозрачно бельо, разголени бански, чорапогащници, миниполи.

Същите изображения и клипове били разпространявани и продавани чрез сайтовете на “Нюстар”. Повечето от децата били от Украйна, Молдова и други страни в Източна Европа.

Те били особено уязвими поради своята възраст и социално-икономически статус, твърдят американските власти.

Абонатите и клиентите на съдържанието били от над 100 държави. Изображенията били свободно достъпни за преглед, но имало и платен абонамент за по-голям достъп и повече съдържание.

Продажбата на съдържанието генерирала над 9,4 млн. долара. За да обработят, получат и разпределят тези пари, лидерите на “Нюстар Ентърпрайс” открили фалшиви търговски сметки в САЩ. А приходите изпирали чрез фиктивна компания за бижута.

Велинов е осъден

по две обвинения Едното е за заговор за рекламиране на визуални изображения на непълнолетни, представени в сексуални пози. Второто е за разпространение на детско порно. Присъдата му ще бъде произнесена на 18 април.

Съдията от федералния окръжен съд ще определи нейния размер, след като вземе предвид Насоките на САЩ за произнасяне на присъди и други законови фактори.

Към днешна дата шестима членове на “Нюстар Ентърпрайс” са обвинени. По разследването работят помощник главният прокурор Кенет Полит-младши от наказателния отдел на Министерството на правосъдието, прокурор Роджър Б. Хандберг от Средния окръг на Флорида и специалният отговарящ агент Джон Кондън от “Вътрешна сигурност” в Тампа.

Именно “Вътрешна сигурност” в Тампа и звеното за разследване на високотехнологични престъпления към отдела за експлоатация на деца и непристойни прояви (CEOS) са разследвали тези случаи. В разследването са участвали още “Вътрешна сигурност” във Форт Лодърдейл, Флорида, и Атина, както и от Митническата и гранична служба на САЩ в София. Ключова била ролята на Върховната касационна прокуратура, Националната следствена служба, както и от Нидерландската национална полиция и Центъра за международна правна помощ в Нидерландия.

Службата по международни отношения на Министерството на правосъдието съдействала за осигуряване на чуждестранни доказателства, включително чрез искания за взаимна правна помощ към България и Нидерландия, както и относно екстрадирането на Велинов. Службата за развитие, помощ и обучение на прокурори в чужбина (OPDAT) на Министерството на правосъдието също предоставила помощ.

Ангажирани с разследването са били и прокурор Кайл П. Рейнолдс от Министерството на правосъдието и помощник-прокурорът Карина Валдес от Средния окръг за Флорида.

Със случаите се занимавала и инициативата “Безопасно детство”, която била за борба с епидемията от сексуална експлоатация и малтретиране на деца, стартирана през май 2006 г. от американското правосъдно министерство. Нейната цел е да насочва федерални, щатски и местни ресурси за по-добро локализиране, задържане и преследване на лица, които експлоатират деца чрез интернет, както и за идентифициране и спасяване на потенциални жертви.