Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов КАДЪР: Фейсбук/Бойко Борисов
Бойко Борисов КАДЪР: Фейсбук/Бойко Борисов

„Най-страшното на Балканите е да се лютят българите. Ние всичко сме направили за РСМ. Винаги са имали пълната ни подкрепа. Затова ги призовавам, още веднъж казвам - осъдете нападателите“. Това каза Борисов по време на среща с майката на пребития българин Пендиков в централата на ГЕРБ. Той подчерта, че тази среща трябва да послужи като ясно послание към македонските власти.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че лично ще запознае президента на Европейската народна партия Манфред Вебер с пребития македонски българин Християн Пендиков в Охрид.

„Осъждаме агресията срещу Християн Пендиков. Ще разговарям с лидера на ЕНП Манфред Вебер. Ще настояваме на европейско ниво да се осъди побоят над него“, каза Борисов.

Той призова македонските власти – премиер, министрите на вътрешните и външните работи – да направят всичко възможно, за да бъдат задържани и наказани виновните за побоя. „Само така РСМ ще докаже, че е правова държава“, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че подобни действия, като това нападение и бездействието за неговото наказване, са недопустими, предаде БГНЕС.

 Той напомни, че България най-много е помагала на РСМ, но в Скопие трябва да внимават „да не разлютят българите“. „Нашият гняв не е безобиден. Нашата обич и любов към вас е огромна като държава, но и гневът ни е тежък. РСМ ще го изпита, ако властите бързо не си свършат работата и не накажат виновните“, обърна се Борисов към Скопие.

Майката на Християн - Габриела Димкова, благодари за всичко, което направи българската държава, лекарите и подкрепата от страна на Борисов. Тя пожела никога повече в РСМ да няма подобни инциденти. Всеки трябва да има право да изразява своята етническа принадлежност, каза Габриела Димкова.

На 19 януари секретарят на българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид стана жертва на побой и пострада тежко. Той бе транспортиран в София с правителствения самолет „Фалкон“ и настанен за лечение във ВМА.