Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кириакос Мицотакис
СНИМКА: Ройтерс
Кириакос Мицотакис СНИМКА: Ройтерс

Гърция е по-добре защитена от всякога след сключването на сделките за придобиване на модернизирани изтребители от следващо поколение, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис, цитиран от агенция АНА-МПА.

Премиерът каза това при посещение в завода на Гръцката авиационна индустрия (HAI) в Танагра, Беотия.

"С новите изтребители Рафал (Rafale) и модернизацията на F-16, както и с ескадрилата F-35 по-късно, гръцкото небе е защитено както никога досега", каза Мицотакис, допълвайки, че за разлика от Гърция, "нашите съседи (има се предвид Турция - бел. ред.) са напълно лишени от достъп до изтребители от пето поколение".

По думите на министър-председателя Гърция отговаря на откритите заплахи "с решителна готовност срещу всяка самохвална войнственост".

"Онези, които се хвалят, че могат да пристигнат внезапно през нощта, трябва да знаят, че една нощ могат да се събудят, след като са се приземили в суровата действителност", каза той, очевидно визирайки предупрежденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТА.

Премиерът подчерта, че Гърция "не води диалог с абсурда" и "реагира решително на всяка агресия".

Мицотакис отбеляза, че Гръцката авиационна индустрия съсредоточава работата си върху модернизирането на F-16, завършването на програмата за (крайбрежен патрулен самолет) P3 Orion и поддръжката на (военнотранспортния самолет) C-130 и гръцките противопожарни самолети, посочва ТАСС. Мицотакис спомена и сътрудничеството с гръцките университети за разработване на програми за производство на дронове като Archytas ("Архитас") и Grypas ("Грифон").