Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПЛАМЕН ТОНЧЕВ
ПЛАМЕН ТОНЧЕВ

Информация за съмнителните преводи е на българска банка, при проверката е искана информация от чужди служби, каза председателят Пламен Тончев


"През юли 2022 г. постъпи информация за съмнителни финансови операции на "Нексо". Осъществени са мероприятия за изясняване на паричните потоци. Изяснено е, че оперират в много държави, включително офшорни зони. Използват своя криптовалута и свои Нексо токени. Сезирана е прокуратурапа през септември 2022 г. Образувана е проверка, а след това досъдебно производство", каза председателят на ДАНС Пламен Тончев на заседанието на комисията "Нексо" в парламента.

"Придобита е банкова информация за лицата и фирмите със съмнителни банкови операции. Генерирани са обороти в големи размери. Голяма част от финансовите средства са нареждани към лице от управлението на "Нексо", с които са купувани имоти - бизнес сгради и туристически дестинации. Имат дружества в ОАЕ, САЩ, Естония, Великобритания", каза още Тончев в изложението си. 

От думите му стана ясно, че информацията в ДАНС е изпратена от българска финансова институция, задължена за това по Закона за мерките срещу изпиране на пари.

От наблюдаващия прокурор е взето решение за претърсване и изземване от ДАНС, следствието и МВР. Това стана на 12 януари на адреси в столицата с разрешение на Софийския градски съд.

"Наложи се претърсване на още 2 адреса в София по неотложност. 2-ма са обвинени с гаранции, други двама се издирват", каз апредседателят на ДАНС.

Главният прокурор Иван Гешев също е поканен, но е изпратил писмо на депутатите, че няма да дойде на заседанието на комисията "Нексо". Срокът бил кратък и ще изпрати информация писмено.
Председателят на комисията Даниел Митов казва, че вече са поискали писмена информация от прокуратурата.

Асен Василев се възмути, че прокуратурата говори повече пред медиите, отколкото в парламента. Той посочи, че има разминавания между твърденията на прокуратурата в началото, че случаят е започнал с информация от чужди служби. 

Народните представители ще поканят и представители на "Нексо". Те казаха, че всеки ден получават имейли от компанията и със сигурност ще изслушат и тях.

На въпрос на Асен Василев откъде е информацията на ДАНС, Тончев отговори, че след проверката са обменили информация с партньорски служби. 

Йордан Цонев от ДПС попита Тончев дали има данни за политическа корупция предвид даренията за партии. 

"ДАНС не е политическа полиция. Разследването в прокуратурата е в начален етап. Лицата, които са извършили закононарушения ще носят наказателна отговорност", отговори Тончев. 

"Българските служби са претърсили адреси по неотложност. Това би означавало, че са установени данни за нарушения и престъпления на територията на България?, попита Иван Ченчев от БСП и допълни въпроса си с това дали има връзки на "Нексо" с висши политици. 

"Често се случва да се претърсят адреси по неотложност. Фактът, че съдът разреши претърсване на 15 адреса, означава, че са приели нашите мотиви", отговори лаконично председателят на ДАНС, а за другите въпроси за връзки с политици препрати депутатите към прокуратурата. Тончев няколко пъти повтори, че ДАНС разследва финансови операции. 

От "Демократична България" поискаха информация за точните дати, на които ДАНС е започнала проверката през юли и на образуването на досъдебното производство. Тончев обеща да я изпрати писмено. 

В Националната следствена служба извръшва допълнително разследване, с което от ДАНС не са запознати, посочи Пламен Тончев.