Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

България трябва да покаже на РСМ, че не може да влезе в Европейския съюз, ако не спазва човешките права на гражданите си. Тази теза изрази съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента.

"Трябва да покажем на властите на Северна Македония, че не може да си кандидат за Европейския съюз и да се надяваш да бъдеш приет, ако не спазваш човешките права на своите граждани", каза Иванов.

Преговорната рамка между двете страни дава достатъчно инструменти на България да оказва натиск върху властите на РСМ да спазва правата на всички граждани, обясни Иванов. Според него този инструментариум трябва да влезе в употреба сега.

2 април е разумната дата за предсрочните избори, смята той, както и че до тогава има достатъчно време да се приемат важните закони за механизма за разследване на главния прокурор и за еврозоната, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Изборите обаче не трябва да се отлагат за след втори април, за да няма кампания по време на великденските празници.

ДБ ще съветва избирателите си да гласуват с машина, ако то обаче бъде възможно, обясни Иванов. Той призна, че от коалицията се притесняват от опорочаване на вота.

Той коментира и скандала с криптобанката Nexo, като пак обясни, че 400-те хиляди лева дарения от служители на фирмата са получени и изхарчени по прозрачен начин.

"Има създадена комисия за Nexo, нека да видим какво ще произведе тя, чакаме и произнасянето на Сметната палата, но за съжаление и двата органа бяха силно политизирани. Комисията очевидно ще обслужва пропагандна цел, а смяната на председателя на Светната палата беше направена абсолютно предизборна и кампанийна цел", посочи Иванов. "Не може да игнорираме факта, че има доста сериозна индикация за политизация в тяхната работа, както и в работата на прокуратурата, която и до сега не може да обясни защо точно в този момент по този шумен начин се включи в тази материя, тъй като очевидно между нейните действия и действията на американските власти няма връзка. Няма искане за правна помощ от страна на американските власти", допълни още той.