Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев КАДЪР: NOVA
Ивайло Мирчев КАДЪР: NOVA

Възможно ли е България да използва този момент и вместо в Украйна да бъдат пратени модерни западни танкове, те да бъдат изпратени в България, а в замяна ние да дадем на украинците съветско въоръжение, с което и без това са свикнали да воюват, въпреки по-слабата му ефективност, в сравнение със западното. Това написа във Facebook депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

По думите му такъв подход може да бъде част от решението за реализиране на амбициозната ни програма за модернизация на българската армия. Според депутата войната в Украйна вероятно ще навлезе в нов етап с очакваната пролетна офанзива и масова мобилизация на руската армия. "Докато Путин хвърля затворници като пушечно месо на фронта, съюзниците на Украйна вече подготвят доставки на тежко въоръжение за Киев - включително на модерни западни танкове. Главнокомандващият военните сили на Украйна Залужний поиска от съюзниците 300 танка, 700 бойни машини на пехотата и 500 гаубици Howitzer, за да може Киев окончателно да отблъсне окупаторите от територията си", пише още той.

Той напомня, че към момента Украйна е получила общо над 4000 бронирани превозни средства, артилерийски оръдия, самолети и други оръжейни системи. "В това число влизат общо 410 съветски танка, дарени от Полша, Чехия и Словения, 300 БМП-та, 1100 бронетранспортьора, 1540 бронирани машини, 925 минно устойчиви със защита от засада (MRAP), 300 гаубици, над 400 самоходни оръдия, 18 самолети, 34 хеликоптери, 95 многоцелеви ракетни установки и поне 415 безпилотни самолети", пише още депутатът.