Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-разпространените митове за минната индустрия в Европа гласи:

"Европа няма собствени ресурси, защото е малка и е изкопала всичко в дългата си история."

Трудно мога да се сетя за по-невярно и заблуждаващо твърдение. За съжаление то стои в основата на спирането на всякакви нови минни проекти, които са от критично значение за европейската индустриална сигурност и независимост.

Преди дни се появи поредният пример - шведската държавна компания LKAB заяви, че била открила най-голямото находище на редкоземни елементи на континента. Ето какво пишат медиите по този повод:

"Говорейки в съществуващата мина за желязна руда на компанията в Кируна, главният изпълнителен директор на LKAB - Ян Мострьом каза, че цялостният размер на разкритото находището все още не е установен и че ще са необходими още няколко години, за да се установи какво съдържа.

"Имаме текущи проучвателни дейности в това находище", каза той, добавяйки, че освен необходимите огромни инвестиции, друго голямо предизвикателство ще бъде осигуряването на разрешителни.

"Трябва да променим процесите на издаване на разрешителни, за да гарантираме увеличен добив на този вид суровина в Европа", посочи Мострьом.

Ще отнеме от 10 до 15 години, преди суровините да могат да бъдат доставени на пазара, добави той, но ако процесите за издаване на разрешителни на ниво Швеция и ЕС се ускорят, този срок може да бъде съкратен с 50 процента."

Това е чудесно описание на проблема, а примери съвсем не липсват. Ето няколко от мен:

През 2012 г. Tasman Metals доказва огромни запаси на цирконий и тежки редкоземни елементи в находището Norra Karr също в Швеция. Познайте дали нещо съществено се е случило там до днес?

Напомням, че през 2004 г. Rio Tinto откри едно от най-големите находища на литий и бор в света край Жадар, Сърбия. През 2021 г., когато вече бяха на косъм от изграждане на мината, компанията просто беше изгонена от страната.

Подобно е положението с почти всички проекти за добив на литий, редкоземни елементи и всякакви други полезни изкопаеми, вкл. нефт и газ в Европа.

И един нашенски пример за десерт: Проектът на дъщерна компания на КЦМ за добив на волфрам - също част от списъка с критични за Европа метали - в община Велинград е проучен и запасите са доказани още през 2009 г. Местните феодали обаче успяха да го предотвратят с процедурни номера по време на процеса по изготвяне на доклада за ОВОС. Няма изгледи добивът някога да започне.

Та Европа има суровини, но не иска да ги добива. Затова винаги ще остане силно зависима от вноса им. Това не е проблем, ако разполагаш със самолети, кораби, подводници и ракети, които могат да ти осигурят достъп до всичко по всяко време и във всяка точка на планетата. Това обаче е описание на САЩ, не на ЕС.

От Фейсбук.