Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Християн Пендиков  бе докаран вчера от Охрид за лечение в България с правителствения самолет "Фалкон".
Снимка: Архив
Християн Пендиков бе докаран вчера от Охрид за лечение в България с правителствения самолет "Фалкон". Снимка: Архив

Няма промяна в състоянието на Християн Пендиков, съобщиха за БТА от пресцентъра на Военномедицинска академия (ВМА).

Активистът на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид беше транспортиран снощи от Република Северна Македония до България с правителствения самолет „Фалкон“ и откаран за лечение във ВМА.

Снощи от Министерството на отбраната съобщиха, че състоянието на Пендиков е средно тежко, но без опасност за живота. Веднага след като е приет във Военномедицинска академия (ВМА), са му направени всички необходими изследвания и консултации за уточняване на неговото състояние. Медиците са констатирали множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст. Пациентът е настанен в реанимация на ВМА, където ще бъде под непрекъснато наблюдение. Назначени са му и допълнителни високоспециализирани изследвания за уточняване на терапевтичния план.

Християн Пендиков беше нападнат в центъра на Охрид на 19 януари. Трима души бяха задържани за побоя над Пендиков, единият от които е с повдигнати обвинения. Утре министрите на външните работи на България и Република Северна Македония Николай Милков и Буяр Османи ще посетят във ВМА пострадалия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.