Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки

Евродепутатът от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки сезира Европейската комисия, Европейския парламент и Съда на Европейския съюз за нападението срещу активиста на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Джамбазки настоява за незабавна реакция от страна на европейските институции по отношение на системното нарушаване на човешки права в Македония. Според евродепутата нападението срещу Пендиков е мотивирано „само и единствено от етническа омраза към българите“ в Република Северна Македония. В писмата си до европейските институции Джамбазки настоява за незабавно прекратяване на преговорите за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония.

Джамбазки добавя, че членове и симпатизанти на ВМРО ще излязат на протест днес през сградата на Европейската комисия в София в защита правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония.

БТА припомня, че вчера евродепутатът ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев съобщи, че секретарят на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков е станал жертва на побой. Мъжът беше настанен в болница със счупена челюст и със съмнения за счупени прешлени. Нападението предизвика остри реакции на български държавници, политици и евродепутати. Президентът Румен Радев излезе с позиция, в която „остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония. Служебният премиер Гълъб Донев проведе телефонен разговор с премиера на западната ни съседка Димитър Ковачевски, в който осъди побоя срещу Пендиков. Министерството на външните работи съобщи, че посланикът на Република Северна Македония в България ще бъде извикана и ще й бъде връчена протестна нота. Снощи Пендеков беше транспортиран за лечение в България с правителствения самолет „Фалкон“.