Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крум Зарков и посланик Херо Мустафа. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Крум Зарков и посланик Херо Мустафа. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Правосъдният министър Крум Зарков призова законопроектите по Плана за възстановяване да бъдат приети

Върховенството на закона остава едно от най-големите предизвикателства пред България. Това обяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа на конференцията „Върховенството на закона и бизнес средата в България“. На събитието организирано от Американската търговска камара в България участваха още министърът на правосъдието Крум Зарков, както и първите дипломати на Италия, Германия и Франция. 

"В България корупцията унищожи страшно много институции, които работят. Не е лесно, дори САЩ не са имунизирани срещу корупция. Необходима е постоянна бдителност", каза Херо Мустафа.  Посланичката допълни, че страната ни има огромен потенциал, но някои фирми се страхуват, че правата им няма да бъдат спазени у нас.

"Чуваме за задкулисни сделки, практики. И ние знаем това от първа ръка", посочи Херо Мустафа. Дипломатката отбеляза, че отношенията между нашите две страни никога не са били по-силни.  Посланичката говори и за наложените санкции по закона "Магнитски" от страна на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков през юни 2021 г.

"Законът „Магнитски“, ние се гордеем с тези действия, но тези хора не са осъдени за корупция тук в България, не са уволнени", изненада се Мустафа. Тя все пак каза, че  България е на пътя на дългосрочен успех, но  единствената област, в която САЩ не виждали голям напредък е върховенството на закона. Посланичката ни похвали, че диверсификацията от руската енергетика се е случила бързо.

На свой ред правосъдният министър Крум Зарков призова законопроектите по Плана за възстановяване да бъдат приети. А след това и да бъдат приложени. И беше категоричен, че настоящата политическа ситуация зависи от фактора „време“, но по-важен е факторът „воля“. "Факторът „воля“ ще бъде наличен в това или следващото Народно събрание поради простата причина, че е наличен в публичното мнение на България".

Зарков наблегна на връзката между върховенството на закона и бизнес средата, между управлението чрез правила и привличането на инвестиции, между принципа, че никой не е над закона, и развитието на държавата.

По думите му България се бори, за да достигне стандартите за върховенство на закона и имаме огромен напредък. Всички законопроекти по отношение на Плана за възстановяване и върховенството на закона били изготвени в Министерство на правосъдието и задачата на Зарков е да продължи политиката на предшествениците си.

Нямаме право да губим времето на хората, като не решаваме определени въпроси, които висят и пред бизнеса, и пред инвеститорите, когато обмислят дали да инвестират бизнеса си в конкретна държава", отбеляза Зарков.