Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ураганът бил най-силен във Враца.
 СНИМКА: ВАЛЕРИ ВЕДОВ
Ураганът бил най-силен във Враца. СНИМКА: ВАЛЕРИ ВЕДОВ

Вятър със скорост над 130 км/ч премина през Враца в сряда, а Кризисният щаб обяви частично бедствено положение.

Над 60 бяха подадените сигнали на дежурния телефон на общинската управа. Най-сериозни бяха пораженията в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци. На места в кварталите имаше временно прекъсване на тока заради прекъснати електропроводи. Стихията увреди част от покрива на филиала на Великотърновския университет в града. При падането на конструкцията бе прекъсната контактната мрежа на градския тролейбусен транспорт, но се размина без пострадали въпреки натовареното движение в района. Улица “Околчица”, която свързва най-големия квартал на Враца Дъбника с центъра на града, бе затворена за движение, докато аварийните екипи възстановят тролейната мрежа.

На територията на селата около Враца поривите на вятъра бяха значително по-слаби, като в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няколко пъти бе прекъсвано електрозахранването. В кварталите “Бистрец” и “Кулата” останаха без ток за повече от 6 часа, а в село Власатица силният вятър отнесе покривната конструкция на пенсионерския клуб.

В София вятърът вилня с между 20 -25 м/с. Това се равнява на между 72 и 90 км/ч. Най-силни са били поривите към 11 часа в южните квартали. Екипите на общината до 18 ч бяха реагирали на 256 сигнала за паднали дървета, клони, огради, ламарини и билбордове. В системата на 112 пък бяха постъпили около 510 сигнала. Най-много са били в районите “Витоша”, “Лозенец”, “Илинден” и централната градска част. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък прати на терен и екипите на всички сметопочистващи фирми.

Бурният вятър в София преобърна фургон пред “Пирогов”. Той е паднал върху паркиран в близост автомобил. В колата по това време не е имало хора и инцидентът се е разминал без пострадали.

Наклонен строителен кран пък отцепи движението по бул. “Александър Малинов” в близост до хипермаркет ХИТ в “Младост”. Сфетофар пък падна на платното в “Младост 3”.

Силният вятър през нощта откърти и изолацията на столичното 45-о училище. Заради отломките не се допускаха деца около тях, а мястото ще се обезопаси. Ще бъде направен и ремонт на сградата, но първо трябва да се опишат щетите.

Вятърът отнесе и част от покрива на централата на БСП на “Позитано” 20, малко преди червените да се съберат на заседанието на широкото ръководство на партията. А между социалистите плъзна и шегата “че вече и материално се разпадат”.

В Търговищко пък вятърът достигна 17 метра в секунда, което се равнява на около 61,2 км/час.

В столичния кв. “Младост” вятърът събори светофар.

СНИМКА: ФЕЙСБУК ГРУПАТА “ЗАБЕЛЯЗАНО В СОФИЯ”
В столичния кв. “Младост” вятърът събори светофар. СНИМКА: ФЕЙСБУК ГРУПАТА “ЗАБЕЛЯЗАНО В СОФИЯ”

Тази кола бе смачкана от паднало дърво близо до Полиграфическия комбинат в София.

СНИМКА: ФЕЙСБУК ГРУПАТА “НАШАТА УЛИЦА
“ЦАР ИВАН АСЕН II”
Тази кола бе смачкана от паднало дърво близо до Полиграфическия комбинат в София. СНИМКА: ФЕЙСБУК ГРУПАТА “НАШАТА УЛИЦА “ЦАР ИВАН АСЕН II”