Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принц Хари и съпругата му Меган
СНИМКА: Wikimedia Commons
Принц Хари и съпругата му Меган СНИМКА: Wikimedia Commons

Малкият син на Чарлз III се сблъсква с рекордно неодобрение в родната Англия, в САЩ някои смятат, че се оплаква прекалено много

Скандалните мемоари на принц Хари нанасят сериозни щети на имиджа му, въпреки че са само от дни на пазара. Експресно проучване на общественото мнение показа, че той се сблъсква с рекордно неодобрение в Обединеното кралство. 64% от хората в родината му вече имат отрицателна представа за него, а 41 на сто смятат, че е написал Spare (резервен) основно за пари. Това е сериозно пропадане на публичния му образ, тъй като само преди десетина години Хари бе най-популярният член на британското кралско семейство. Тогава той служеше в британската армия, участваше в опасни мисии в Афганистан и макар да се забъркваше в някои младежки скандали, печелеше одобрение от около 70 процента, колкото и баба му - британската кралица Елизабет II.

Както коментираха някои от кралските кореспонденти - добре, че тя не доживя неговите мемоари, щеше да бъде много разочарована и натъжена. Според Джонатан Димбълби направените в книгата “откровения” са смущаващи и подхождат повече на втора класа звезди, които създават скандали, за да присъстват в публичното пространство. 78-годишният журналист, който е приятел на крал Чарлз III, признава, че е объркан от решението на по-малкия му син да издаде книга за живота си и то такава.

“Да, очевидно има разкрития за това как е загубил девствеността си, как е вземал наркотици и колко хора смята, че може да е убил в Афганистан от своя хеликоптер “Апачи”, но това са разкрития, които повече подхождат на второразредни знаменитости”, каза пред Би Би Си Димбълби. През 1994 г. журналистът взе ключово интервю с Чарлз, в което той призна, че е имал любовна връзка по време на брака си с Даяна. Разкритието беше много важно по отношение на вината за разпадането на семейството му. Затова и Димбълби беше един от най-желаните коментатори на мемоарите на Хари, които имаха амбицията да разкажат неговата гледна точка за решението си да напусне кралското семейство и да емигрира в САЩ.

Запознатият с дворцовите интриги журналист не допуска, че по-малкият син на краля го прави за пари, и смята, че представянето на книгата като неговата страна на историята не издържа, тъй като до момента друга не съществува. Кралското семейство и дворецът мълчат, колкото и Хари, и Меган да говорят. Така твърденията на принца започват все повече да приличат на оплакване от човек, който

трудно се справя с житейските задачи

За гордите му сънародници подобно поведение на член на кралското семейство е непознато. Не само защото житейската максима на покойната му баба: “Никога не се оплаквай, никога не обяснявай”, все още е много жива в Обединеното кралство, а и защото Хари и Меган твърдяха, че напускат Великобритания, за да могат да водят спокоен живот, далеч от светлината на прожекторите, което не се потвърждава от новото им амплоа на създатели на филми, подкасти и книги.

Британските коментатори са единодушни, че в Spare са били прекрачени редица червени линии по отношение на членове на британското кралско семейство и изясняването на непреодолимите различия, които ги тласкат към емиграция в САЩ, не се е състояло. На няколко места в книгата крал Чарлз III е представен като недобър баща, който например не прегръща Хари, когато майка му принцеса Даяна умира в катастрофа. В деня на раждането му пък ѝ казал: “Прекрасно! Сега ти ми даде наследник и резервен – работата ми е свършена”. На друго място в мемоарите даже се твърди, че Чарлз веднъж се пошегувал:

“Кой знае дали изобщо съм ти истински баща”

По това време се носят слухове, че Хари може да е роден от любовната афера на майка му с майор Джеймс Хюит. Според принца една от причините за тях е “пламтящата, рижа коса”, която имал и военният, а другата е садизмът на медиите. “Читателите на таблоидите бяха възхитени от идеята, че по-малкото дете не е на Чарлз. По някаква причина не можеха да се наситят на тази “шега”. Даже нямаше значение, че майка ми се е срещала с майор Хюит чак след като съм се родил”, пише Хари.

Още по-шокиращо прозвуча твърдението му, че е роден за “резервни части” за своя по-голям брат Уилям, който е престолонаследник. “Бях доведен на бял свят в случай, че нещо се случи с Уили. Бях призован да осигуря подкрепа, разсейване, отклоняване и ако е необходимо, резервна част – бъбрек може би, кръвопреливане, част от костен мозък. Всичко това ми беше изрично изяснено от началото на житейския път и редовно подсилвано след това”, посочва по-малкият син на Чарлз III. Той твърди, че това не го обидило, но е създавало трудности в общуването с брат му и те всъщност не са били толкова близки, колкото се е твърдяло.

Отношенията им още повече се развалили с появата на Меган в живота на Хари. Уилям се стъписал, когато тя тръгнала да го прегръща още при първата им среща, тъй като никога не си позволявал подобна интимност с непознати. По-късно пък смятал, че Хари е

обсебен от влиянието на жена си и психотерапевтите им

и даже по време на един от споровете им бутнал по-малкия си брат на пода. Хванал го за ризата и след погребението на дядо им принц Филип, когато се разправяли защо Хари и Меган са дали интервю за американската водеща Опра Уинфри, злепоставящо британското кралско семейство.

Обвиненията за физическо нападение от страна на Уилям бяха едни от първите, които изтекоха от Spare, преди пускането на книгата. След това се появиха и разкритията, че Хари е убил 25 талибански бойци, докато е бил на мисия в Афганистан, които той сравни с шахматни фигури, които трябвало да бъдат премахнати от дъската.

В някои от интервютата си за американски медии Хари коментира, че всичко това е направено, за да се подкопаят мемоарите му. Извадени са неща от контекста, след което шумно са тиражирани и коментирани. В това той отново видя дългата ръка на старите си врагове на Острова – английските таблоиди и дворцовите съветници, които често правели така, че Хари и Меган да изкупуват греховете на други по-високопоставени членове на кралското семейство.

В Америка, където двамата се радват на по-голямо одобрение, също започват да се прокрадват критични коментари към публичния образ, който двамата градят. Някои от вестниците пишат, че се оплакват прекалено много и не поемат отговорност за нищо. Списание Vanity Fair, смятано за библия на Холивуд, пише, че скоро Меган и Хари ще трябва да се обърнат към нещо отвъд преразказването на старата им съдба отново и отново, ако искат гласът им да продължи да се чува.