Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мафиотският бос Матео Месина Денаро, когото италианските власти издирваха от 30 години, бил открит в частната клиника „Мадалена” в Палермо.

Той се намирал в отделение, където трябвало да се подложи на терапии заради онкологично заболяване, съобщи пред медиите командващият спецчастите на карабинерите Паскуале Анджелосанто, който координира операцията по залавянето. Според властите Денало от една година се лекувал от рак под фалшивото име Бонафеде. 

Матео Месина Денаро на стара снимка от документ. Снимка:Уикипедия
Матео Месина Денаро на стара снимка от документ. Снимка:Уикипедия

Денаро беше арестуван в 9,35 часа италианско време, и беше затворен в черен военен фургон, който беше ескортиран от карабинерите под аплодисментите на много жители на Палермо.

Десетки години Денаро беше издирван от италианските власти усилено по целия свят, но в крайна сметка беше открит в Палермо. От доста време се носеше слухът, че босът е болен от рак и има нужда от терапия, поради което се виждаше краят на бягството му. 

Матео Месина Денаро е син на едновремешния бос от Кастелветрано, провинция Трапани, който беше съюзник на Тото Риина.

Денаро беше издирван от лятото на 1993 г., когато в писмо до тогавашната си годеница Анджела предизвести началото на укриването си.

„Ще чуеш да се говори за мен”, писал Денаро, намеквайки, че се очаква името му скоро да бъде свързано с тежките епизоди на кръвопролития, които „ще ме обрисуват като дявол, но всичко това е фалшиво”.

Денаро е осъден на доживотен затвор за десетки убийства. Сред тях е и това на малкия Джузепе ди Матео, детето на бивш мафиот, станал сътрудник на властите. Тялото на момчето беше разтворено в киселина след две години пленничество.

Матео Месина Денаро беше осъден за участието си в атентатите, при които бяха убити през 1992 г. магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.