Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV
Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV

От предаванията за предполагаемата обща култура и знания на българското население от типа на “Стани богат” и прочие се разбира нещо много важно. И то е за състоянието на прословутото българско образование. Преди и след 9.11.1989.

Истината е много проста. Огромното мнозинство българи са прекарали поне 11 години в училище очевидно без никаква полза. Нито са научили дори най-елементарните научни и исторически факти на ниво 4 клас и по-нагоре, нито помнят какво и защо са зубрили по 6 часа всеки ден през тези свои златни години, нито пък това което са зубрили ( или пък не са ?), има някакво особено значение. Това важи особено в хуманитарните дисциплини — история, литература и пр. Какви нелепости са били принудени да изучават и наизустяват няколко поколения българи е проблем, за който ще продължава да се плаща политическа цена в биткойните на националното бъдеще. Отделно, за пълната неграмотност по най-баналните въпроси на естествените науки, да не споменаваме математика, физика или химия не ни остава нищо друго освен да възкликнем:

Защо, бе хора, защо държахте тези деца, че и нас, в модерните фабрики за стандартизиране на умовете спрямо най-ниския общ знаменател?

Защо го наричахте образование, че и безплатно при това?

Образоваха се истински само онези, които ви избягаха и сами потърсиха знания отвъд и извън училището. Нестандартните деца. Но много талант и оригиналност беше рано потушен в казармите на детския ум, наречен социалистическо училище и продължава в неговия сегашен наследник, считан за съвременно образование. Викторините за знание по телевизиите показават пълната образователна несъстоятелност на съставителите им и на смутените участници, включително и най-самонадеяните между тях.

*От фейсбук!