Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДИМИТЪР СТОЯНОВ
ДИМИТЪР СТОЯНОВ

Стискам палци да има редовен кабинет с работещ парламент. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред БНТ по повод предстоящото връчване на третия проучвателен мандат за кабинет. 

Ние сме гарантирали способностите на българската армия и те по никакъв начин не са подкопани с даването на подкрепа за Украйна, увери още той.

Това, което се предава и ще бъде предадено, се възстановява като финансова стойност. Процесът по предаването върви, допълни той.

А запитан как вървят преговорите за получаване на натовско въоръжение в замяна на изпратеното за Украйна, каза: В разговори сме със съюзни държави, но това не е процес на модернизация, защото едно старо оръжие се заменя с друго старо оръжие. Ако искаме модерна армия, трябва да си закупим ново.

До края на януари пък у нас трябва да пристигнат двата двигателя, които България закупи за съветските МиГ-29, чийто ресурс изтича през лятото.

Все по-малко изпълнима изглеждала пък възможността да се придобият заместващи изтребители, които да се ползват до пристигането на американските F-16, според министъра.

Времето, с което разполагаме е все по-малко, обясни Стоянов. На 20 януари предстои той да се срещне с министрите на отбраната на Франция и Швеция. Именно с тях, както и с Израел, България преговаря за изтребители втора ръка.