Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тома Стоичков стои до дъщерята на Йорданка Христова, която се ръкува с лидерката на БСП Корнелия Нинова на погребението на Григор Стоичков през 2016 г. 
СНИМКА:“24 ЧАСА”
Тома Стоичков стои до дъщерята на Йорданка Христова, която се ръкува с лидерката на БСП Корнелия Нинова на погребението на Григор Стоичков през 2016 г. СНИМКА:“24 ЧАСА”

Сестрата на Тома се спасява от тройна лавина през 2009 г., но спътникът ѝ е затрупан

Тя във фейсбук: Томи отлетя... Ние... не знам какво да правим. Той сигурно щеше да си сипе водка, да си пусне музика и да се обади на приятели

Парапланеристът, който загина след удар в станцията на връх Мусала в неделя, 8 януари, е внук на Григор Стоичков, потвърдиха двама независими един от друг източници пред “24 часа”.

Бившият вицепремиер и кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП почина през 2016 г. Той лежа в затвора по обвинение, че не е взел превантивни мерки за опазване на здравето на населението по време на аварията в Чернобил.

Григор Стоичков, бивш заместник министър-председател
Григор Стоичков, бивш заместник министър-председател

Тома Стоичков

е дете на един

от синовете му

- Венелин. Другият - Георги, е бил съпруг на естрадната певица Йорданка Христова от 1977 до 1993 г. Техните син и дъщеря са първи братовчеди на най-усмихнатия парапланерист, както приятелите наричат Томи.

На въпрос неин племенник ли е загиналият на Мусала, изпълнителката отговори: “Това няма никакво значение. Питайте негови приятели. Не коментирам”. Христова, децата ѝ и Тома Стоичков приемат заедно съболезнования за кончината на Григор Стоичков и моментът е заснет от фотограф на “24 часа”.

Бащата на загиналия парапланерист е бивш дипломат в Лондон и Торонто, а чичо му, който умира млад през 2005 г. - архитект. Сестра му Велика е съкрушена. Тя благодари на всичките си приятели за

подкрепата,

която ѝ оказват

след фаталния

инцидент в неделя и пише лаконично във фейсбук: “Томи отлетя... Ние... не знам какво да правим. Той сигурно щеше да си сипе водка, да си пусне музика и да се обади на приятели”.

Ика, както я наричат близките ѝ, също е запалена по спорта.

Тя е

сноубордистка.

Преди 14 години успява да се спаси при изключително трудни метеорологични условия в Пирин, но приятелят ѝ Виктор загива, затрупан от три лавини на Бъндеришка поляна.

На 8 януари 2023 г., когато Томи Стоичков излита от Маркуджик 2 над Боровец, времето е напълно подходящо. Двамата с Лъчезар Иванов са се снимали за спомен, направили са разчет за деня, който не включва да викат хеликоптер. Атмосферните условия над върха обаче се влошават внезапно.

Около 13 ч Тома се блъска в един от прозорците на метеорологичната станция на връх Мусала. “Пробил е металната мрежа, която обезопасява сградата от мълнии”, обясни енергийният заместник-министър Еленко Божков, който също е парапланерист.

Вижда го приятелят на Томи, с когото са излетели заедно, и подава сигнал. В акцията по спасяването участват 10 души от ПСС Боровец. В помощ на внука на Григор Стоичков се включва и военен хеликоптер “Кугар”. От подаването на сигнала за бедстващ парапланерист до пристигането на вертолета

минават повече

от два часа и

половина.

Толкова е било времето за подготовката му. Освен стандартните операции преди всеки полет - разчет на баланса и теглото, се е наложило и да се източи гориво, за да може да се качат четирима души екипаж плюс двама спасители и пострадалият. Според парапланеристи мъжът е можело да оцелее, ако България разполагаше със специализиран медицински маневрен хеликоптер с лебедка.

Задачата на кугара се усложнява заради силните пориви на вятъра и изключително тежкото състояние на пострадалия мъж. За да съкрати времето за евакуация, командирът е сменил начина на кацане. Поради липсата на площадка за кацане хеликоптерът се е приземил в района на паркинга на болница “Свети Георги” в Пловдив. За съжаление обаче, лекарите не успяват да спасят Тома Стоичков.

Вълна от съпричастност заля фейсбук групата “Българска крос кънтри лига”, където членуват запалените по парапланеризма пилоти. Повечето от тях познават Тома Стоичков. Споделят, че не са виждали по-усмихнат човек от Томи, който

помагал на всеки.

Разказват случки от своя опит. Ясен Христов например пише, че същия ден е избрал различно място за полет. В последния момент се отказал от Мусала точно защото не бил сигурен какви въздушни маси ще завари там.

“До 11 ч на горна станция показваше 6 м/с. Очаквах следобед да усили още, защото в Уинди предвиждаха вятър 10-12 м/с на 3000 м. Понякога при по-силен вятър на старта Маркуджик 2 показва по-ниски стойности от реалното. Защото склонът е много стръмен, се получава нещо като вълна пред склона, на която може да се крепиш, без да търсиш термика. Но излезеш ли от възходящата зона, виждаш, че вятърът е по-силен.

Предполагам, че е решил да се извози до Мусала на реене. Неговият инструктор го беше правил с тандем, само че при по-слаб вятър. Като е достигнал височината на върха, е установил, че не може да пробива напред дори и с натиснат спид.

Не е имал достатъчно височина да се пусне по вятъра и да мине над роторната зона отзад. Затова е решил да пробва да кацне на върха. Като е доближил склона с натиснат спид, се е натъкнал на силна турбуленция и ситуацията е излязла от контрол. Това е Мусала все пак, не е Расник, като усили вятърът, да си кацнеш горе.”

Според Калин Костадинов от групата парапланеристи

времето е било

подходящо,

но заради късното пристигане на спасителния екип при сериозните травми на Стоичков ударът се е оказал фатален.

СНИМКА: ФЕЙСБУК/БЪЛГАРСКА КРОС КЪНТРИ ЛИГА
СНИМКА: ФЕЙСБУК/БЪЛГАРСКА КРОС КЪНТРИ ЛИГА

“Томи летеше и сам, и с други хора, както повечето от нас. В деня е бил в компания на други пилоти. Зоната му беше позната и за съжаление, се оказа там, където издъхна. Той винаги е бил съобразителен и предпазлив. Малшанс.

Всеки от нас, който лети, знае и е наясно, че това може да се случи на всички ни, и затова преминаваме курсове за сигурност, като Тома ги правеше всяко лято на Охрид”, допълни Костадинов пред “24 часа”. Калин също е попадал в турбуленция и е падал отвисоко, но в чужбина. Спасил го е медицински хеликоптер в Пиренеите, където е летял на височина 2900 м. Екипът дошъл за 35 минути, а след още десет бил в медицински център. Тома обаче няма този късмет в България.