Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Центърът за спешна медицинска помощ във Враца
Центърът за спешна медицинска помощ във Враца
  • Колата, в която 3-годишният Бисер пътувал, но без столче, летяла със 100 км/ч заради смърт на роднина
  • Близките гневни, че го държали 2 часа мъртъв в линейката. От спешния център обясняват, че такива били правилата

Д-р Диана Димова, която бе заподозряна от близките на 3-годишния Бисер, загинал при тежка катастрофа, че е била пияна, ще бъде дисциплинарно уволнена.

Това е категоричното мнение на директорката на спешния център във Враца д-р Галина Лещарска, след като дрегерът на КАТ е показал 1,44 промила в кръвта.

В катастрофа на пътя Враца - Криводол тежко бе ранена и майката на загиналото дете. 20-годишният шофьор карал с над 100 км/ч семейство от близкото до града село Нефела.

Пежото се преобръща по таван. Детето, което не е било на специално столче, изхвърча през отворилата се врата и е затиснато от колата. С тежка черепно-мозъчна травма е и майката.

След катастрофата е подаден сигнал за помощ до спешния център във Враца и полицията. На мястото пристигат и пожарникари, които помагат при изваждане на пострадалите. Идват и близки на семейството.

Полицаите тестват шофьора за алкохол и наркотици, резултатите са отрицателни. Обяснил, че карал с по-висока скорост, защото неочаквано научили за починал близък и бързали.

Първоначално сигналът е за тежко пострадало дете и затова е изпратена една линейка с екип начело с д-р Диана Димова. Минути по-късно е повикана втора заради ранената майка.

Дядото на детето Бисер пристигнал, когато идва първата линейка, и помагал на полицаи и пожарникари да повдигнат колата, за да извадят момченцето.

“Детето, което е Бисер, кръстено на мен, не се движеше, като го извадихме, но имаше признаци на живот. Дойде лекарката и нареди да го пренесат на носилка в линейката, но нищо не ни каза, въпреки че я питахме за състоянието му. Миришеше на алкохол и не беше много адекватна”, разказва дядото.  

Д-Р ДИАНА ДИМОВА
Д-Р ДИАНА ДИМОВА

Разтревожените роднини бързо се събират пред спешния център и настояват да влязат вътре, за да научат какво е състоянието на детето и на майка му - твърдят, че никой от лекарите не искал да им каже.

Когато научава, че Бисер е починал, бащата удря входната врата и счупва стъклото. Повикана е полиция. Близките недоволствали и защото дълго загиналото момче било държано в линейката пред центъра и не им давали да го видят.

Шефката на спешния център д-р Галина Лещарска е категорична, че детето е било мъртво още на пътя и не е починало на път за болницата или в спешния център, каквито информации се разпространявали.

Тя обясни, че има изискване пациент без жизнени функции да престои в линейката два часа, преди да бъде пратен за аутопсия. Такава била наредбата за утвърждаване на стандарта за спешна медицина на МЗ.

Обсадилите центъра настояват д-р Димова да бъде тествана за алкохол, което полицията и прави. Дрегерът засича 1,44 промила и лекарката е пратена за кръвна проба.

Димова, която е от София и отскоро работи във врачанския център, отказва с обяснение, че е пила само много лекарства.

“Д-р Димова твърдеше, че не пие алкохол и затова бях шокирана, когато ме извикаха в полицията и уведомиха за резултата от дрегера и нейния отказ за кръвна проба. Реших, че трябва да я уволня дисциплинарно”, заяви д-р Лещарска.

Колеги на д-р Димова я описват като затворен човек, който не споделя нищо с тях. В сряда тя си заминала за София.