Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Христов
Росен Христов

Споразумението с Турция е по-добро от това с Гърция. Това обяви пред енергийната комисия министърът на енергетиката Росен Христов. Той поясни, че ако има технически проблем на терминалите в Гърция, то слотът отпада и не може да се достави газ.

С Турция ангажиментът на "Булгаргаз" е да докара танкера до турските води и оттам поемат те. На кой терминал ще се разтовари и как ще се транспортира. 

В началото на заседанието Делян Добрев от ГЕРБ поиска категорично уточнение споразумението с турската компания "Боташ" за доставка газ ли е или за слотове на терминалите и за капацитет в тяхната мрежа. 

Но е договор за инфраструктура, чрез която да бъде доставен втечнен природен газ чрез танкери по море. Говорим за резервиране на капацитет на терминали, регазификация и транспортиране на газ до границата.  Структурата е аналогична с договореностите с  Гърция, където резервираме капацитет на терминала при остров Ревитуса и на бъдещия в Александруполис.

На въпрос за цената министърът не я съобщи, но заяви, че тя е аналогична с цената за ползване на терминал в Гърция и за пренос през гръцката мрежа. Поясни, че таксите са минимална част от себестойността на газа, тя зависи от предимно от цената на горивото.