Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георг Георгиев КАДЪР: NOVA NEWS
Георг Георгиев КАДЪР: NOVA NEWS
  • Искат изслушване на МВР министъра и шефа на ДАНС за случая със задържания вчера англичанин, издирван от Интерпол
  • Георг Георгиев и Атанас Атанасов влязоха в остър спор, намесиха и "репресивните служби", Възродителния процес и целуването на ръце

Случаят със заловения у нас британски гражданин, издирван от Интерпол и комуникирал с депутатката на ДБ Албена Симеонова, подпали парламентарните схватки още сутринта. Георг Георгиев изчете декларация провокирана от случая и обяснена със загриженост за сигурността на депутатката.

"Държавата е обект на пробив на сигурността - грабежи, домови кражби, бум на битовата престъпност, разбити коли, убийства, катастрофи. Случващото се по пътищата вече взима застрашителни размери", заяви той и допълни, че улиците са пълни с мигранти.

Пикът обаче било вчерашното задържане на издирвания от Интерпол. "В досег с този човек повече от месец, месец, в който се чудим къде са били българските служби и МВР, достъп е имал наш колега народен представител. Ние сме притеснени за здравето и живота на тази колега, която е била заблудена от миловидния му външен вид и в медиите го нарича "абсолютно нормален човек", заяви Георгиев.

Той е притеснен, защото това се случвало с партия, в която има бивши представители на службите, "хора, които работят с тежко секретна разузнавателна информация, до степ да знаят кога са се срещали лидери, кой е подслушван и кой - не, хора които са били в службите и в миналото като г-н Атанасов, които не са предупредили своята колега".

Георгиев смята, че това е много дълбок провал в сигурността на "най-чистата и добрата, макар и най-малката, партия в този парламент". "Партия, в която знаем, че нейните редици са имунизирани от това в тях да се инфилтрират престъпни фактори. Всички сме смъртни и застрашени да бъдем въвлечени в нещо не толкова красиво, което не съответства на красивия облик на нашата безгрешна партия", атакува той с тънка ирония ДБ.

И добави - "ако в такава партия могат да влязат подобни елементи, не знам какво може да случи в партия, за която знаем, че има хора, които сътрудничат с граждани на Руската федерация". "Ако в "Демократична България" може да има такива хора, какво остава за ПП. С тази декларация искаме да дадем опция на колегите да обяснят какво се е случило", каза той. 

Наложи се съпартиецът му Маноил Манев да обясни, че ГЕРБ искат изслушване по казуса на вътрешния министър и на шефа на ДАНС на закрито заседание.

"Когато на един терорист му помага да се устрои депутат, това е вербовка на агент за влияние. Смешно ви е и затова сме на този хал, г-н Рашков. В друга държава, ако влезеш докато те издирват с червена бюлетина, "ще светнеш" и ако няма депутат, който да те регистрира, или да ти пусне тока, няма как да стане", ядоса се депутатът.

Атанас Атанасов от ДБ обяви, че ще подкрепят искането за изслушване, за да се изяснят нещата. Правят се интерпретации да бъде унижаван почетен човек като Симеонова, смята той.

"Никога не съм целувал ръката на г-н Борисов и няма, докато съм жив", обърна се той към Георг Георгиев и уточни, че не е назначаван от репресивен режим, а станал шеф на РДВР Разград благодарение на първото демократично правителство. "Не съм ви удобен и такъв ще остана докато съм жив", закани се той.

"Съжалявам, че бъркате чисто човешката добрина със заяждане. Няма да коментирам кой чии шлифери е носил, чии чанти е носил, вие си знаете кариерата или това което наричате кариера. В този казус подходихме със загриженост, нека г-ж Албена Симеонова да обясни, ако иска Христо Иванов да обясни, ако искате вие... Ако вие не сте загрижен за живота и здравето на ваш колега, ние сме. Г-жа Симеонова да разбере от защита и НСО ли се нуждае, или от разпит в спец служба. Като пряко ангажиран с Възродителния процес, може да сте загубили човешкото усещане за грижа за ближния, за човек, който да се грижи за своите граждани, а не да притиска", отвърна обаче Георг Георгиев. И видя заядлив тон от Атанасов, както "комунистически прокурор желае да прилага, за да уязви своите опоненти"

Маноил Манев пък настоя, че тайните служби трябва да работят, за да спират терористите, които търсят влияние. "Щом има оръжие и боеприпаси и кореспондира с депутат, целите му са изпълнени", притеснен е той.