Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Грозев СНИМКА: Десислава Кулелиева
Христо Грозев СНИМКА: Десислава Кулелиева

В Лос Анжелис съм, има няколко събития, свързани с документалния филм "Навални". Ще разберем след дни дали ще бъде номиниран за "Оскар", това заяви по Nova  Христо Грозев, който бе обявен за издирване от Русия. Той поясни, че не се притеснява да каже, че е в САЩ, защото  има страни, в които не е имало опит за отвличане.

Той заяви, че не се страхува, защото  е свикнал след разследванията, които са започнали  от 2015-2016 г. Грозев отчете обаче, че  рискът се повишил внушително от няколко седмици. Той смята, че имало хора, които искат да достигнат до него , можело да бъдат и хибридни бойци, наемници на частни военни компании или суперпатриоти, които живеят в България или в Австрия.

В Австрия държавата ми дава охрана, в България има параментарна сила, което предлага да бъда предаден на Русия.  По логиката на "Възраждане"  всеки журналист, който се занимава с разследване по време на война, става военен разузнавач, заяви още той. Разселдващият журналист каза още, че все пак при тази ситауция трябва всеки ден да мислите дали няма да попаднете при някоя командировка на територия, от която да ви екстрадират до Русия.

Все пак потвърди, че е получил защита от България.

„Няколко дни не беше ясно дали държавата е готова да вземе позиция, която е конфронтационна спрямо Русия. Но представители на правоохранителните и специалните служби се свързаха с мен, очаквам да видя, след като се получи отговор от Русия. Наистина видях сериозен опит от страна на нашите специални служби да координират с други служби по света моята безопасност. На този етап съм благодарен на страната”, каза Грозев.

Той каза, че не може да твърди, че в българския парламент има руски агенти. „В политически сили, които са извънпарламентарни – със сигурност, в българския икономически елит също са много. Има много присъстващи на територията на България руснаци, които са в тясна връзка с техните социални служби. Надявам се българските специални служби и контраразузнаването да имат поглед върху това”, каза журналистът.

„Когато преди година разследвахме една операция на ГРУ, по саботаж на разследването на ударения боинг над Украйна през 2014 г. в телефонните разговори на генерала, който се занимаваше със саботаж на разследването, имаше и български телефонни номера. За част от тези контакти имаме хипотеза, може би в близките дни ще публикуваме разследване”, каза Грозев.

По повод взривовете в български военни складове той даде пример с първия от 2011 г. в Ловнидол и че партида муниции е тръгнала от Чехия към България, а 2 дни преди това пристигат хора от ГРУ в Чехия и пътуват към този склад. Дотам можем да разследваме, другото е работа на компетентните власти, каза още той.

Той заяви, че руски пари минават през македонски гражданин и за публикации в български медии се плащали между 1500 и 300 евро.