Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стара карта, която отбелязва мястото, където нацистки войници са скрили съкровища на стойност милиони евро по време на Втората световна война, запали въображението на десетки любители-иманяри в Нидерландия тази седмица, съобщи новинарският сайт DutchNews.nl.

След като картата беше публикувана във вторник от Националния архив на Нидерландия, тълпи от златотърсачи, въоръжени с металотърсачи и лопати, се втурнаха из нивите около селцето Омерен в източната част на страната.

Според архивите картата показва къде нацистите са скрили четири големи сандъка, пълни с диаманти, рубини, злато, сребро и всякакви бижута. Богатствата били ограбени след експлозия в банка през август 1944 г.

Картата е иззета малко след войната от немски войник от специален институт, натоварен със задачата да проследи немските капитали в Нидерландия, след като страната е освободена от нацистката окупация през 1945 г.

Картата бе публикувана тази седмица, след като официално изтече срокът на засекретеност от 75 години.

Въпреки че съществуването на съкровището никога не е било напълно потвърдено, институтът предприел няколко неуспешни опити да го открие през 1947 г., каза говорителката на Националния архив Ан-Марике Самсон.

„Не знаем със сигурност дали съкровището е съществувало. Но институтът направи много проверки и установи, че историята е надеждна", каза Самсон и добави: „Никога обаче не успяхме да го открием и дори да е съществувало, вероятно вече е изкопано."

Но дори минималният шанс да намерят някакви ценности, не попречи на десетките аматьори-златотърсачи да опитат късмета си.

„Виждам навсякъде групи от хора с метални детектори“, каза 57-годишният Ян Хензен, който също се е включил в търсенето.

„Срещам наоколо хора от цялата страна“, съобщи бившият кмет на Омерен Клаас Тамес, който сега управлява фондация, собственик на земите, в които може би се крие съкровището.

„Карта с редица от три дървета и червен кръст, отбелязващ мястото, където трябва да бъде скрито съкровището, разпалва въображението", уточни Тамес и добави: „Ако някой открие нещо, той е длъжен да ни докладва, така че ще видим - но не бих очаквал да е лесно."