Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

Беше важно Народното събрание да се запознае с възможността Христо Грозев да бъде достатъчно добре защитен, както и да се научи повече за разследваните от него казуси и какво да се предприеме от тук нататък. Това каза Ивайло Мирчев, депутат от "Демократична България“ и заместник-председател на комисията по енергетика, в отговор на въпроса защо е било необходимо изслушването на българския журналист, който е обявен за издирване в Русия.

"Той трябва да бъде добре защитен от българското правителство", каза Мирчев. "Грозев участва в много емблематични разследвания в световен план и ние искахме да разберем повече от това как са му съдействали и получихме изненадващи за нас отговори", добави той пред радио "Фокус".

На изслушването е станало дума за българските медии и журналисти, които получават финансираме от Русия. За това Грозев разполага с документи, които вече са предадени на съответните органи в страната ни. Те трябва да извършат разследване и да се види кои журналисти са обслужвали руските интереси и са работели срещу националния ни интерес.

"Беше казано ясно, че през финансовите потоци може да се види, че те са отивали първо в лице от Македония - Дарко Тодоровски. Много лесно може да се види в кои български медии и сайтове има публикувани материали на този господин", каза още Ивайло Мирчев. Тепърва ще се откриват имената на българските журналисти.

От ДБ настояват и за изслушване на главния прокурор по някои от въпросите, които се повдигат в разследванията на българския журналист Христо Грозев.

"КТБ е пример за това. При взривените военни складове и отравянето на Гебрев в България са извършени следствени действия и са били установени факти, които водят до откриване на руска връзка и прикриването и. Българските институции са казали друго на партньорската страна, като става въпрос за съботаж на разследването. Това са заключенията на Грозев и ние ще работим за тях и установяване на истината", каза още Ивайло Мирчев.

В ДБ работят по механизъм за филтрация на чуждите агенти у нас и се надяват да успеят да го облекат законодателно, посочи още Мирчев.