Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТЕМИДА: Бащи ще търсят европейски магистрати за родителски права.
ТЕМИДА: Бащи ще търсят европейски магистрати за родителски права.

Бащи с ограничени родителски права в България, както и от съдилища в Европа, ще заведат след празниците дела в Страсбург за това, че са лишени от пряк контакт и лични отношения с децата си.

Ощетените татковци възнамеряват да се жалват пред Международния съд за правата на човека, че в България не се спазва чл. 9, ал. 3 от Конвенцията на ООН за правата на детето.

В документа е регламентирано, че подписалите се под него държави зачитат правото на детето, което е отделено от единия или от двамата си родители, да поддържа редовно лични отношения с майката и бащата. Освен ако това не противоречи на висшите интереси на детето.

В жалбите до Международния съд ще бъдат описани

конкретни примери как полицейски служители влизат неправомерно в жилището на родител,

отнемат му детето с помощта на майката и пребиват таткото, ако окаже съпротива. От друга страна, съдът предоставял родителските права на майки с аморално поведение. Те са чужденки. Представените нагледни аудио- и видеоматериали, заснети от охранителни камери на заведения, показвали как се целуват демонстративно с чужди мъже и се наливат с алкохол "до припадък".

Но съдът не признавал оргиите като доказателства,

за да предостави отглеждането на детето на бащата. Такъв е случаят с 42-годишния Александър Лазаров от София. Той е управител на известна книгоиздателска фирма в столицата. "Двама полицаи буквално нахлуха в дома ми в жк "Люлин". Полицай Николов ми заповяда: "Давай бебето на майката." Когато му се противопоставих с думите: "Детето ще остане вкъщи, съдът, а не полицията ще реши къде ще живее детето ми", той каза: "Голяма грешка правиш пич, не си влошавай положението", разказа пред "168 часа" бизнесменът.

Когато той поискал да види постановлението на прокурор за нахлуване в жилището, последвал отговор: "Тая няма да я бъде." В момента, когато Лазаров набира по мобилния си телефон номера на адвоката си, полицай Николов му се нахвърлил. "Изви силно дясната ръка зад гърба ми. С повторен удар

блъсна главата ми

в касата на вратата

на хола. Постави ми белезници. Докато бебето пищеше в детското легло, полицаите разпоредиха на съпругата ми, застанала на вратата, "да взема малката и да изчезва", продължава разказа си Александър Лазаров. Незаконосъобразните действия на двамата полицейски служители са подробно описани в жалба до началника на СДВР.

Полицейският произвол и насилие в дома в жк "Люлин" ще намерят място и в жалба на Александър Лазаров до Международния съд в Страсбург.

Той смята, че са му нарушени конституционните права по чл. 32 и чл. 33 от конституцията на България, което е вмешателство в личния живот и неприкосновеността на жилището.

Според Лазаров в случая имало превишаване на власт и използване на служебно положение с цел облагодетелстване на трето лице, съпругата, с която са били тогава в развод.

Счупеният пръст на бизнесмена бил доказателството за полицейско насилие.

В отговор на жалбата от СДВР уточняват, че полицейските служители са действали законосъобразно и не са си превишили правомощията. До момента не са открити факти, свидетелстващи, че нанесената телесна повреда - счупен пръст, е причинена от действия от страна на служителите на МВР.

Непокорният татко е наказан за дребно хулиганство

с глоба от 400 лева.

Недоволен от този развой на нещата, Лазаров ще отнесе случая до Страсбург.

Пред "168 часа" бизнесменът заподозря жена си в нечисти намерения, да изведе детето извън граница.

Срещу нея вече има две заповеди за незабавна защита от домашно насилие (ЗЗДН) върху Лазаров, бебето и родителите на бащата, става ясно от "Молба за съдействие" до дежурния офицер на СДВР-09 РУ.

Съдействие от Съда по правата на човека ще търси и друг недоволен от българското правосъдие баща - Атанас Милушев.

"Родителските ми права са нарушени по безпрецедентен начин с помощта на полицията. Съпругата ми Драгица Негрова в условията на равноправие на брака не ми позволява да упражнявам родителските си права над 4-годишния ми син Андрей", оплака се таткото. Според него оторизираните институции в България за закрила на детето - съд, прокуратура, полиция и социални служби, бездействали.

А това било недопустимо за страна, член на ЕС, каквато е България.

Милушев се възмущава,

че досега не е

получил съдействие

от нито една институция, за да осъществи нормалното си право на контакт с детето си. "За мен и до днес е дълбока тайна, че жена ми, без да сме били в обтегнати отношения, преди две години взе детето и се изнесе от къщи", разказа Милушев.

Той работи като технически сътрудник в частна фирма и е протодякон (помощник на свещеника при богослужение) в софийски храм. Материално осигурен е - има две самостоятелни жилища в Банкя и в идеалния център на столицата. Въпреки че жилищата тънат в лукс, както и детската стая за малкия Андрей, Драгиша заминала с малкия в Македония. Атанас се съмнява, че е била при баща си. Смята, че по-скоро е била при вуйчо си Милорад Йовчевски.

"Вуйчото ме пресрещна един ден до Съдебната палата. Пред очите на детето ме повали на земята и започна да ме удря, където свари.

Събраха се хора, но ги беше страх да се намесят", спомня си Милушев. За инцидента, придружен с "блъскане, псувни и упражнено насилие", се споменава в Заповед за незабавна защита от домашно насилие от 13 юли 2010 г. Документът за защита на таткото и детето от майката и вуйчото-бияч влиза в сила след закрито заседание на 86 състав на Софийски районен съд. В хода на делото магистратите установяват, че

докато траял побоят над таткото, майката се е смяла

 "Свидетел на насилието е било детето на страните - Андрей", пише в заповедта на СРС.

Съдиите намират, че съществува пряка и непосредствена последваща опасност за живота и здравето на бащата на малкия Андрей. На основание чл. 5, ал. 1 от ЗЗДН магистратите

предупреждават майката да се въздържа от извършване на домашно насилие над съпруга си и детето

Милушев твърди, че е бил жертва на полицейско насилие в жалба до Комисията по защита от дискриминация (КЗД).

Описан е случай, когато пред очите на малкия Андрей бащата е закопчан с белезници в центъра на Стара Загора. И после попаднал в ареста. Мотивите били някакви неясни нарушения по време на временните мерки за упражняване на родителските права. По-късно директорът на СДВР отрича да е имало насилие срещу таткото.

В жалбата до КЗД е посочено, че в съдебно заседание за домашно насилие полицаи са признали, че са използвали специални разузнавателни средства срещу Атанас Милушев. В жалбата до Кемал Еюп, като председател на КЗД, не липсва парадокс - заповедта на прокурора за 72-часовото задържане под стража вместо на Милушев била връчена на съкилийника му. От историята на таткото-нещастник са пострадали и негови приятели.

Системно полицаи ходят при тъста на мой приятел, прекарал инфаркт, показват ми снимката и питат: "Знаеш ли къде е тоя", разказва Атанас. Той се изнервя, когато се сеща, че снимката му и номерът на колата са в масивите на МВР заедно с престъпниците.

Дела за родителски права води и Борислав Калчев от Айтос. Той търгува с акции на фондоввата борса. Има частна школа за бойни изкуства."Две години нито една съдебна инстанция не е разгледала жалбите ми", оплака се Калчев. Дело за отвличане срещу него води и приятелката му, с която имат дъщеря. Майката и детето живеят в Лондон. Английски съд постановява, че

делото за родителските права е наложително

В момента родителските права са предоставени на съдебен попечител в Лондон.

"Говорих с адвокати в Англия. Те недоумяват пред мен как български съд не може да разреши казус за родителските права над българско дете", сподели поредният ощетен баща - Борислав Калчев.

Повече от година той не се е чувал с дъщеря си Габриела и не знае как е тя. Това било по силата на съдебно решение след жалба на приятелката му Марияна таткото да бъде лишен от контакти с детето.

Тя представила приятеля си като много опасен. На самотната майка съдът предоставил обширно жилище, без да плащат наем. Давали й социални помощи в приличен размер. Таткото е оптимист. В момента той поддържал контакти с представители на английската полиция, които му обещали съдействие да посещава детето си в Лондон.

"Битката за Габриела засега е обречена на неуспех. Но войната не е приключила, ще се боря докрай за родителски права", категоричен бе Калчев. Той се ядосва, че бившата му приятелка си сменила адреса и телефоните, за да изгуби той следите им. Калчев изпращал подаръци за всеки рожден ден на момиченцето, без да знае дали се получават. "Не зная дали детето ми е живо", вайка се таткото.

Тодор от Асеновград: Дъщеря ми заповяда да не я търся

В крайно тежка ситуация, напълно изолиран от децата си, се намира и бащата на Павел и Николета - Тодор. Съдът във Варшава реши децата да бъдат отглеждани от майка си, полякинята Барбара. Двамата родители от години водят борба за попечителството над децата. Засега битката е спечелена от майката.

"Въпросът с моите деца стана политически", сподели пред "168 часа" Тодор Василев. Отчаян, той разказа за дискриминационното решение на полските магистрати веднъж в месеца да ходи да си вижда децата в град Дембица, на 30 км от столицата Варшава. В присъствието на съдебен наставник. Той трябвало да знае в подробности за какво си говорят.

"Аз да не съм криминален тип или лумпен, за да ме следят", негодува таткото. Издръжката за децата била огромна - 1500 злоти, по 400 лева на дете. А заплатата на Тодор е 350 лева.

Той обвини жена си, че печелела на гърба на децата. Барбара блокирала скайпа, за да преустанови всякакъв контакт.

"Не искам да те виждам. Не ми звъни", казала Николета на баща си при последния им разговор.

Адвокат Иванова: Детето забрави името на баща си

- Защо случаят на Атанас Милушев трябва да бъде отнесен в Страсбург, адвокат Иванова?

- След демонстративния арест на моя клиент пред стъписания му син в Стара Загора надяването на белезниците като на престъпник, бащата няма никакъв контакт с детето си. Въпреки че съдът постанови привременни мерки за упражняване на родителските права, майката не ги спазва. Конфликтите между майката и бащата са непрекъснати. Относно отглеждането на детето няма нормален диалог.

И от това малкият Андрей страда, тъй като е привързан към баща си. Детето го търси. Отсъствието на таткото се отразява пагубно върху психиката на детенцето. Андрей има и психосоматични проблеми. Вече не знае името на баща си. Имам документи за това. Андрей и баща му са защитени със заповед на съда от домашно насилие, прилагано от майката. Има и други нередности.

- Какви са те?

- Съдът взе решение за развод в отсъствието на адвокат и на моя клиент. Майката иска развод, а бащата не, тъй като това не в интерес на детето.

Привременните мерки за упражняване на родителските права от бащата са многократно нарушавани, въпреки че клиентът ми е изключително отговорен родител. Той самият е уведомил много институции, че е лишаван системно от полагащите му се права. Отговор никакъв.

Затова отнасяме въпроса към по-висша съдебна инстанция - Международния съд в Страсбург. Искаме пълно възстановяване на правата на детето и на бащата. Тъй като става дума за момче, знае се, че момчетата са много привързани към бащите си.

- Има мнение, че при бракоразводните дела е облагодетелствана майката. А бащата е ощетен. Вие съгласна ли сте?

- Така е. Има нагласа в съдебната система и в обществото толерираната страна да бъде майката. В този смисъл изобщо не се анализира родителският капацитет на засегнатата страна- бащите.

Съдът трябва да подхожда много внимателно, а не да действа теоретично. Има много случаи, когато магистратите вземат негласно страната на майката. Другият родител е предварително обречен да загуби битката за собственото си дете.

- Има твърдения, че бащите отвличат собствените си деца.

- Наказателният кодекс изрично забранява отвличане на собствено дете. Но в България, а и в други страни отвличанията са патент на трети лица. Непознати и за детето.

Александър Лазаров: Жена ми е натискала детето  върху парцал, докато то се е мъчело да проходи

- Обвинявате съпругата си, че се готви да изведе дъщеря ви в Македония. А там може да му се случи нещо много лошо.

- Съпругата ми неведнъж ми е заявявала, че даже да не се съглася, ще изведе детето в Македония. Това щяло да стане по съдебен ред. Детето отиде ли там, просто няма да се върне. Бог знае какво може да му се случи. Страшно съм притеснен. Дъщеря ми, която е само на годинка, е манипулирана и първите думи, заедно с "мама" са на македонски. Знаете колко много ни обичат македонците, ако започна да водя дела за родителски права.

- Разведени ли сте със съпругата си?

- Да. Първоинституционният съд удовлетвори всички нейни претенции. Тя поиска за себе си издръжка от 500 лева. Използвайки детенцето, бившата ми поиска и луксозната ми огромна къща в Банкя. За нея по-важни са парите, отколкото детето. Наясно съм за какво съпругата ми има претенции към къщата.

- Защо?

- Ще ви припомня за пародията, която допусна първоинституционният съд. Имам заснети кадри от охранителна видеокамера, как във време, когато аз съм я заплашвал и тя не смее да излезе извън защитеното жилище, предоставено от фондация "Анимус", влиза в заведение на мой приятел. Независимо, че кърми детето. От кадрите се вижда как обилно пие алкохол с много мъже. После се целува с тях. Флиртува. Най-демонстративно. От близо 5000 заведения тя избира именно това. Целта е ясна, за да започна да ревнувам.

- Предоставихте ли записа от охранителните камери пред съда?

- Предоставих ги, но съдът не ги призна като доказателство за лекото й поведение. Свидетели също разказаха пред съда за аморалното поведение. Имах записан разговор между бившата ми жена и нейна приятелка, че тя си е измислила история пред социалните работници, за да получи детето. Ясно се чува как социалните я уверяват, че номерът й няма да мине, тъй като съм материално осигурен, получавам добри доходи от бизнеса. Магистратите също не признаха записания разговор като годно доказателство. Не било направено по законоустановения ред. Какъв е този ред? Да моля министър Цветан Цветанов за разрешение да подслушват жена ми ли? Предлагам петима свидетели, съдът допуска за разпит само двама.

- Как си обяснявате, че бившата ви съпруга след развода е сменила, както казвате, за една година осем квартири?

- С мен се свързаха нейни хазаи. Това дете го влачи като куфар. Разказаха ми, че детето живее в много лоши условия. Жена ми излъгала, че аз работя в чужбина. После обяснила, че докато сме заедно, съм пиел алкохол от сутринта. Номерът не минал, защото хазаите разбрали къде работя, че имам добър бизнес. Веднъж когато отишли да си вземат наема, се ужасили при гледката - тя си пие кафето спокойно, а детето се къса от плач. Наоколо било неописуема мръсотия. Кочина! Малката се опитвала да проходи, а жена ми я натискала да стои върху един мръсен парцал на земята. И после тя се свързала със социалните работници в "Люлин", чиито доклади ме обвиниха в домашно насилие. И така тя взе детето.

ИЗНЕНАДА: Атанас Милушев се чуди, че жена му е довела нов баща за Андрей.
ИЗНЕНАДА: Атанас Милушев се чуди, че жена му е довела нов баща за Андрей.
ПОСЛЕДНО: Съдът в Страсбург ще се произнесе по нарушенията на българските съдии.
ПОСЛЕДНО: Съдът в Страсбург ще се произнесе по нарушенията на българските съдии.
Адвокат Иванова
Адвокат Иванова
ГЛОБА: Сашо бе наказан като хулиган
ГЛОБА: Сашо бе наказан като хулиган