Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. д-р Ангел Кунчев СНИМКА: Архив
Доц. д-р Ангел Кунчев СНИМКА: Архив

Климатичните условия не са водещи за грипните епидемии, но при необичайно високи температури като в момента хората контактуват по-оживено и вълната се разпространява по-бързо, коментира пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Над 10% от пробите са положителни и почти поравно за двата типа грип - А и В, което е сравнително рядък тип начало на сезонна грипна епидемия. Прогнозите за пика обаче са все така за февруари.

Здравните власти нямат данни за по-тежко от обичайното протичане на щамовете сега. Важно е обаче да не се вдигнат рязко болните, които трябва да влязат в болница, а това зависи от разпространението, обясни Кунчев и посъветва да се спазват мерките, които предпазват от заразяване и са същите, каквито и срещу коронавирусната инфекция.

Намаляват децата с респираторния синцитиален вирус, който засяга най-малките структури на белия дроб и предизвиква бронхеолит. 

Има огромно разнообразие от сезонни вируси в момента, но всички имат сходни симптоми и се лекуват по подобен начин. Сигнал, че трябва да се търси лекар, е задържане на високата температура повече от 4-5 дни, тежест в гърдите, кашлица и особено липсата на жизненост, обясни главният държавен здравен инспектор. Според него е правилно, че Европа предприема общ подход към пристигащите от Китай. От 8 януари страната вдигат всички ограничения за пътуването и се очаква след 3-те години пандемия милиони хора да се съберат с близките си за китайската Нова година. Проблем е неминуемо да възникне, но едва ли ще е като в началото на пандемията - вирусът не е същият, сега се преодолява по-лесно, подготовката на здравните системи и на медицината също е много по-благоприятна, успокои доц. Кунчев. Никакви мерки не могат да спрат вирус, разпространяващ се по въздушен път, но няма опция да наблюдаваме и нищо да не правим, каза експертът.