Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Инстаграм
СНИМКИ: Инстаграм

Италианката прибягна до превантивна мастектомия заради риска от развиване на рак

Италианският топмодел Бианка Балти се показа пред 1,2-милионните си последователи в инстаграм гола и с огромен белег под дясната си гърда. С думите “Нова година, нова аз”  39-годишната красавица от град Лоди, която живее в Лос Анджелис, илюстрира резултата от решението си – да отстрани превантивно и двете си гърди, за да намали риска да се разболее от тумор на гърдите или яйчниците. Преди време същото направи и актрисата Анджелина Джоли, която отстрани и яйчниците и фалопиевите си тръби.

Бианка показва гола белега под дясната си гърда.
Бианка показва гола белега под дясната си гърда.

От месеци най-известната манекенка на Апенините води диалог с феновете си чрез социалните мрежи, в който обяснява защо е било необходимо да прибегне до двойна мастектомия. На нея манекенката се е подложила на 8 декември в Лос Анджелис.

“Тази година се чувствам прекрасно, толкова спокойна, че ако дори само една трета от дните през новата година се чувствам така, мога да бъда коронясана като най-щастливия човек на света”.  Преди време Бианка разбира, че е носителка на мутиралия ген BRCA1, който увеличава възможността от разболяването от рак на гърдата, яйчниците, простата и панкреаса.

“Мама се оперира, защото избра живота”

Така обяснява решението си преди време на дъщерите си Матилде и Миа, на 15 и 7 години. “Така казвам и на вас”, допълва манекенката. “Направих този избор, защото не мога да си позволя да се разболея – аз, която нося сама върху раменете си икономическата отговорност за всички. Защото искам момичетата ми да открият сила за действие, ако един ден и те бъдат диагностицирани по подобен начин”.  Бианка разказа, че се чувства много добре след операцията, че е имала лека болка, когато се събудила след нея, но че ѝ дали болкоуспокояващи.

Балти съобщи още през лятото, че ще се подложи на двойна мастектомия. През септември в инстаграм  манекенката организира директно видео-включване с участието и на асоциацията aBRCAdabra, за да отговори на всички въпроси на хората, които разберат, че са носители на мутиралите гени BRCA1 или BRCA2. Изводите на научните изследвания са, че все по-голям брой неоплазии у мъжете и жените е свързан с мутацията на гените BRCA.

“Да знаеш дали си носител на мутация на тези гени помага на пациента с диагноза за рак на гърдата, яйчника, простата и панкреаса да разбере кои са най-ефикасните терапии - с цел да се ориентира терапевтичното решение както по отношение на хирургическата операция, така и за избора на различни лекарства”, обяснява Алберта Ферари, координаторка на техническо-научния комитет на aBRCAdaBRA. Според Ферари това е много важно за здравите роднини, за които съществува много по-голям риск да се разболеят. Така може  да се прецени стратегията за превенция.

Преди да направи тест, здравият човек трябва да се консултира със специалист. В Италия например този вид тест, както и хирургическата операция за намаляване на риска не се поема от здравната каса, т.е. трябва да се направи срещу заплащане.

Според професора по медицинска онкология от Университета на Палермо Антонио Русо гените BRCA1 и BRCA2 присъстват у всички нас. У някои хора обаче е налице “анормална версия”, която може да означава

по-голям риск за рак при мъжете и жените

Мутациите на тези гени могат да се предадат на поколенията и у носителите на мутациите туморите имат тенденцията да се появят по-рано. “Съществуват точно определени критерии, по които се подканват възможните здрави носители към онкологично-гинекологична консултация”, казва Русо.

Според Алберта Ферари  решението на дадена жена зависи от избора ѝ в живота, от намерението ѝ да стане майка, от предразположеността ѝ към ранна менопауза, от психологически и естетически фактори. 

Самата Бианка Балти казва,че се подлага на двойна мастектомия, защото гледа сама двете си дъщери, родени от различни бащи.   Мнозина критикуват в социалните мрежи решението ѝ, като Елеонора Бриони. “Превантивната хирургия е лудост. При това положение е като да се убиеш, за да не умреш от болест”, пише тя.  “Невежеството е майката на всички злини”, отговаря Бианка. 

Родената през 1984 г. Бианка Балти става известна през 2005 г. след кампания за “Долче е Габана”. Веднага след това към нея валят предложения от цял свят, заради което прекъсва ученето си в университета. Дефилира за повечето от най-известните дизайнери в света, става лице и на много рекламни кампании. През 2013 г. е поканена и като супергост на фестивала в Сан Ремо.