Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВИВИАН УЕСТУУД
ВИВИАН УЕСТУУД

Британската дизайнерка си отиде от този свят на 81-годишна възраст

Едно от най-големите имена в световната мода - Вивиан Уестууд, почина на 81-годишна възраст. Легендарната британка в последните си минути е била в дома си в Клапман, Южен Лондон, заобиколена от най-близките си. Тъжната новина бе съобщена в профила ѝ в инстаграм.

Вивиан Уестууд е наричана третата кралица на Великобритания. След Маргарет Тачър и истинската - Елизабет II, която на официална церемония през 1993 г. връчва на моделиерката Ордена на Британската империя. По-късно синът ѝ принц Чарлз ѝ дава английската благородническа титла лейди.

Уестууд е създателката на стила пънк, който тръгва именно от Англия -

основната му цел е да шокира,

а не да следва определени естетически норми.

Дизайнерката попада в модата съвсем случайно. Един ден Малкълм Макларън - неин приятел, който е сефарадски евреин от Португалия и учи история на изкуството в Лондон, я моли за услуга. Иска Вивиан да му помогне с дизайна на малък магазин. Първоначалната идея е в него да се продават стари грамофонни плочи с рокендрол парчета. Това се случва в края на 60-те години, когато тази музика е абсолютно забранена да се разпространява по радиото и телевизията.

По това време тя вече е напуснала работата си като начална учителка и има един неуспешен брак - със Сам Уестууд, от когото наследява фамилията, с която става известна. Двамата се развеждат след 3-годишен брак. Имат син - Бен Уестууд, който е моден фотограф и снима порнофилми.

Като самотна майка, която не работи, тя приема предложението на Макларън, с когото има и интимна връзка. Откриват магазина през 1970 г. Помещението е с шокиращ интериор - от витрините се виждат манекени без глави, които са аранжирани като в оргия. На минувачите им трябва кураж дори само да влязат там. Прочутият магазин съществува и днес под името “Краят на света”.

В онези години Уестууд и Макларън прекрачват всички обществени табута най-вече с прословутите си тениски с надписи, с които осмиват политиката на правителството. Между другото, това продължава да е запазената марка за дизайнерката. Преди месец тя представи последната си колекция за студено време на Седмицата на модата в Лондон, облечена в бял тишърт с надпис “Аз съм Джулиан Асанж”. Лозунгът е разположен върху образа на основателя на “Уикилийкс” - това е сайтът, който публикува компромати и секретни документи, които разобличават скандали и корупционни схеми.

През януари в английската столица тя не бе арестувана, но преди 40 години заради една подобна тениска влиза в затвора. Това, разбира се, се оказва много добра реклама и успешната ѝ кариера започва.

През 1975 г. приятелят ѝ основава пънкгрупата “Секс пистолс” - Макларън е техен продуцент, а за дизайна на сценичните им костюми отговаря Вивиан. Тогава тя регистрира и марка на собственото си име - “Вивиан Уестууд”. Името ѝ става толкова популярно на Острова, че я канят да представи първата си прет-а-порте колекция - от френски буквално се превежда “готово за носене” - това са дрехи, които се шият в повече бройки, но са скъпи като уникатите. За ревюто тя

шие предимно корсети

и кринолини,

все вдъхновени от историята. И няма нищо чудно - всичко това ѝ е липсвало в детството. Тя е израснала в индустриален район в Дербишир в Англия. Баща ѝ е работник в завод за кренвирши, а майка ѝ - продавачка. Като дете Вивиан нито веднъж не е ходила на театър или в музей.

Тя започва да се интересува от изкуство след запознанството си с Макларън. И тъкмо когато е обявена за един от 5-те най-добри дизайнери в света през 1984 г., двамата се разделят. Имат син Джоузеф Коре - той е основателят на прочутата компания “Ажон провокатьор”, която продава бельо в 13 страни. Напоследък фирмата стана известна с балсамите си, предназначени за зърната на гърдите. През 2007 г. частен инвестиционен фонд купи 80% от акциите на фирмата за 60 млн. паунда.

Междувременно Уестууд става професор по мода във Виенската академия по приложни изкуства. Там се влюбва в свой студент - австриeца Андреас Кронталер. Омъжва се за него през 1992 г. и веднага го вкарва в бизнеса си, за да отговаря за мъжките колекции на марката.

След срещата им тя разработва и нова ниша в колекциите си - булчински рокли. Един от най-известните ѝ модели е създаден за героинята на Сара Джесика Паркър - Кари Брадшоу, във филма “Сексът и градът”, който излиза през 2008 г.

Роклята е от плътна коприна

със златисти нишки,

а цената ѝ е $ 9875. В сюжета на филма Кари така и не се омъжи за Тузаря, но роклята се превърна в най-търсения сватбен тоалет.

Падането - така в модния свят наричат момента, в който Наоми Кембъл е обявена за супермодел. Преди 30 години хубавицата от афроямайски произход излиза на подиума с обувки от крокодилска кожа в синьо и 25-сантиметрови токчета. Докато дефилира с тях, се спъва и пада на сцената.

След този случай Кембъл се превръща в една от най-скъпо платените манекенки в света, а дизайнерът на емблематичните обувки е Вивиан Уестууд.

Дизайнерката с по-младия  съпруг Андреас.
СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ
Дизайнерката с по-младия съпруг Андреас. СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ
Сара Джесика Паркър като Кари Брадшоу във филма “Сексът и градът”. Героинята й е облечена в сватбена рокля от Уестууд.
Сара Джесика Паркър като Кари Брадшоу във филма “Сексът и градът”. Героинята й е облечена в сватбена рокля от Уестууд.